Premieră la Cluj. Firmele își vor plăti taxele locale prin Ghișeul.ro

Premieră la Cluj. Firmele își vor plăti taxele locale prin Ghișeul.ro

Municipiul Cluj-Napoca va fi primul oraș din România unde agenții economici își vor putea plăti taxele prin sistemul Ghișeul.ro, a anunțat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).

“ADR deține dreptul de proprietate asupra programului informatic implementat într-o primărie și poate transfera acest drept și altor primării, iar astfel se pot copia bunele practici și soluții, fiind propagate cu bani foarte puțini”, precizează Sabin Sărmaș.

Asociaţia Societatea Liberală, Fundaţia Hanns Seidel și Institutul de Studii Populare (ISP) au organizat, la Cluj, “Forumul administraţiei inteligente - Oraşele viitorului”, unde au participat 100 de primari, consilieri judeţeni şi locali şi antreprenori din ţară. Deschiderea a fost organizată sub forma unei mese rotunde unde s-au împărtăşit exemple de bune practici.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a promovat o campanie de informare a învăţământului profesional şi tehnic. Participanţii au avut ocazia să o întâlnească pe Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare. La eveniment s-a dezbătut despre felul în care educația, inovația, cercetarea și cultură sunt ingrediente de bază pentru dezvoltarea comunităților și orașelor.

“La nivel local, totul este o chestiune de echipă, capabilă să soluționeze diverse probleme. Potențăm tot ceea ce se întâmplă pozitiv în Cluj-Napoca. Sarcina noastră este să dăm șansa unei comunități să se dezvolte. Împreună cu societatea civilă, experți trebuie identificat care este avantajul competitiv al unei comunități și să o potențeze”, a menționat primarul Emil Boc.

Reprezentanții forurilor europene au anunțat că Institutul European al Inovației și Tehnologiei dispune de un buget de 400 milioane de euro, din care 25% se adresează universităților, iar programul Orizont Europa are la dispoziție fonduri de 10 miliarde de euro.

Cercetătorii pot primi burse dacă își desfășoară activitatea în țara lor pentru a da o șansa tinerilor să inoveze fără să fie nevoiți să o părăsească. Cu acest prilej, Cluj-Napoca a lansat proiectul de realizare a unei rețele de startup-uri europene. Cele românești nu trebuie să fie doar furnizori de servicii pentru firmele multinaționale străine, au concluzionat participanții.

Comenteaza