Preşedintele ANAF: Povara fiscală este mult mai mare pe firmele mici decât pe marii contribuabili

Preşedintele ANAF: Povara fiscală este mult mai mare pe firmele mici decât pe marii contribuabili
| Foto: Arhiva

Potrivit preşedintelui ANAF, Ionuţ Mişa, marii contribuabili au o pondere de 70% din cifra de afaceri totală pe economie, dar numai de 43% în taxele şi contribuţiile plătite la buget, povara fiscală fiind practic mult mai mare pe întreprinderile mici şi mijlocii.

„Marii contribuabili din România au o pondere în taxe de 43%, deşi au 70% din cifra de afaceri totală. În Germania şi Franţa, marii contribuabili au o pondere în taxe de 75%”, a spus Ionuţ Mişa, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi fost ministru de finanţe, pentru Ziarul Financiar.

„Vom lucra pentru creşterea ponderii marilor contribuabili în totalul încasărilor din taxe şi contribuţii sociale. Acum este la 43% în România pe când în Germania, Franţa sau Marea Britanie este la 65-75%“, a spus Ionuţ Mişa.

Cele 4.500 de companii considerate ca mari contribuabili de către ANAF pe criterii de cifră de afaceri, active sau număr de angajaţi au o pondere de circa 70% din cifra de afaceri pe economie, adică suma cifrelor de afaceri ale tuturor firmelor din România, de 275 de miliarde de euro anul trecut. Restul de până la circa 400.000 de companii active, adică 395.000 de companii mici şi mijlocii, au o pondere de 30% din cifra de afaceri totală pe economie, dar contribuie la taxe, impozite şi contribuţii sociale cu 57% din încasările totale ale ANAF.

ANAF a încasat 215 miliarde de lei (46 mld. euro) în 2017, cu 8% mai mult faţă de anul anterior, din venituri fiscale – adică taxe şi contribuţii sociale, notează ZF.

Fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa este noul preşedinte al ANAF, după ce decizia de numire a sa în funcţie, semnată de premierul Viorica Dăncilă, a fost publicată în Monitorul Oficial din 29 martie 2018, concomitent cu decizia de revocare din această poziţie a Mirelei Călugăreanu.

Comenteaza