Preşedintele României, garant pentru cumpărarea Someş Dej

Preşedintele României, garant pentru cumpărarea Someş Dej
Traian Băsescu, preşedintele României, va fi invitat la Beijing pentru semnarea acordului de cooperare între Guvernul Chinei şi combinatul Someş Dej, programată în februarie.
Până la sfârşitul anului, holdingul chinez AVIC International va obţine acordul din partea Bank of China şi a asiguratorului Sinosure China în vederea unei investiţii de 350 de milioane de euro, a anunţat conducerea combinatului. Someş Dej va reverifica până la sfârşitul anului soliditatea proiectului de investiţii prin intermediul institutului de cercetare în domeniu Ceprohart Brăila, conform reprezentanţilor grupului Serviciile Comerciale Române, care controlează combinatul clujean de celuloză şi hârtie.

“În partea a doua a lunii februarie 2011 se va semna la Beijing agreementul de cooperare între Guvernul Chinei şi partea română, eveniment la care va fi invitat şi preşedintele României”, a precizat Grigore Crăciun, director general al combinatului Someş Dej. Primul pas al investiţiei va consta în majorarea de capital, preconizată pentru mai 2011, în urma căreia partea chineză va deţine 75% din capitalul social, iar SCR - 25%. Părţii chineze îi revine obligaţia de a investi 350 de milioane de euro, iar celei române, 150 de milioane de euro. SCR a semnat în 19 octombrie un memorandum de înţelegere cu AVIC, grup controlat de Guvernul Chinei. Negocierile au durat 11 luni, iar partea română a fost reprezentată de un grup de specialişti condus de preşedintele SCR, Ştefan Vuza.

Comenteaza