Preţul apartamentelor din Cluj, în creştere în septembrie

Preţul apartamentelor din Cluj, în creştere în septembrie
Preţul mediu al apartamentelor din Cluj-Napoca a crescut cu 1,4% în luna septembrie faţă de luna august a acestui an, de la 904 la 917 euro, arată o analiză imobiliare.ro.

"Capitala Transilvaniei este al doilea mare oraș al țării caracterizat de scumpiri în ultima lună. Apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca s-au apreciat în septembrie cu 1,4%, de la 904, la 917 euro pe metru pătrat util; această creștere a dus la îngustarea diferenței de preț față de perioada similară din 2012, valoarea actuală fiind cu doar 0,4% mai mică decât cea de anul trecut", au precizat reprezentanţii portalului de specialitate imobiliare.ro.

Potrivit analizei citate, trendul de creştere ar fi fost dat de apartamentele noi, suma medie cerută pentru acestea crescând cu 1,2%, de la 830 la 80 euro / mp, în timp ce cele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,4%, de la 983 la 979 euro / mp.

Interesant este că procentul cu care a crescut preţul apartamentelor în medie în septembrie nu reflectă cu exactitate media dintre trendul apartamentelor noi, respectiv al celor vechi, luate separat.

"Sunt două metodologii diferite, în primul caz avem o medie lunară, raportată de la o lună la alta, iar în al doilea (în analiza defalcată a preţurilor apartamentelor noi, respectiv vechi, n.red.) avem o medie ponderată pe zi, din care apoi facem o medie lunară. Media per total nu e o adunare între creşterile sau descreşterile de la apartamentele noi şi de la cele vechi. Sunt două metodologii separate", a specificat Daniel Crainic, reprezentantul imobiliare.ro.

La nivel naţional, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu cerut în septembrie la nivel național a crescut ușor, cu 0,1%, de la 910 euro pe metru pătrat în august, la 911 euro pe metru pătrat (valoarea fiind cu 5,4% mai mică decât cea înregistrată în perioada similară a anului trecut).

În primele opt luni din acest an, ianuarie-august, apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit cu o marjă-record - de 6,95% - comparativ cu ultimii doi ani (după o scădere de 4% pe tot parcursul lui 2011 și una de 1,3% în 2012).

Comenteaza