Preţul la carburanţi, umflat exagerat. Cât ar trebui să coste

Preţul la carburanţi, umflat exagerat. Cât ar trebui să coste
Calculele specialiştilor arată că, deşi preţul barilului de petrol este la acelaşi nivel ca acum mai bine de trei ani, preţul benzinei este umflat în mod exagerat.

Analiştii susţin că preţul carburanţilor a crescut în mod artificial, chiar dacă pe lângă acciza la carburanţi impusă de Uniunea Europeană Guvernul României a impus şi o supraacciză de 40 de bani.

"Astăzi, în 2014, în octombrie, ne întâlnim cu acelaşi preţ al petrolului pe pieţele interneţionale cu care ne-am mai întâlnit în ianuarie 2011. Dacă benzina în ianuarie 2011 era 5 lei pe litru, astăzi nu putem să găsim benzină sub 6 lei şi 20 de bani pe litru, în condiţiile în care avem aceeaşi valoare a TVA-ului şi aceeaşi acciză a benzinei", a declarat secretarul general în Uniunea Transportatorilor, Radu Dinescu.

Această discrepanţă are loc chiar în condiţiile în care în prezent, leul s-a depreciat în faţa dolarului cu 10% faţă de valorile din 2011.

„Luând referinţa de 5 lei din ianuarie 2011, adăugând şi impactul cursului de schimb şi al accizei, putem spune că am ajunge în zona 5,8-5,85 lei pentru un litru de carburant", a spus, Claudiu Cazacu, analist pe burse petroliere.

Potrivit money.ro, preţul corect ar fi în judeţul Bacău, una dintre cele mai sărace zone din ţară, unde un litru de benzină este de 5,85 de lei.

Deşi România are rezerve mari de petrol, preţurile sunt calculate în funcţie de bursele internaţionale, iar scumpirile vor continua până în momentul în care scăderea vânzărilor va pune în pericol profiturile celor din industrie, consideră analiştii.

Comenteaza