Preţuri de criză la Târgul Cadourilor

Preţuri de criză la Târgul Cadourilor
Expozanţii prezenţi la Cluj se plâng că lipsa de cerere le-a redus producţia şi au venit aici cu oferte speciale, în speranţa că vor vinde mai mult.

Dominat de produsele de îmbrăcăminte. Astfel poate fi descris târgul deschis ieri la Cluj, în care articolele dedicate Crăciunului abia se zăresc. În ciuda acestui fapt, producătorii s-au străduit să vină cu preţuri atractive, uneori cu până la 30% mai mici decât în magazine.

Cel mai mare târg dedicat sărbătorilor de iarnă din Cluj-Napoca şi-a deschis vineri porţile în incinta Expo Transilvania. Până în 12 decembrie, comercianţii din Cluj şi din împrejurimi vor fi prezenţi cu cele mai diverse şi mai atractive produse la preţuri de criză. Deşi toţi expozanţii s-au străduit să vină cu oferte deosebite, mulţi dintre clienţi deplâng lipsa unei autentice atmosfere de sărbătoare. “Se vede că este criză. Ar fi fost frumos să fie aranjat ca de Crăciun, să existe un brad mare, aici, în centru, fiindcă este spaţiu suficient. Din păcate, am văzut doar un singur brăduţ, undeva într-un colţ”, spune un tânăr venit să viziteze târgul. “Sunt preţuri bune, puţin mai ieftine decât în magazin. Caut ceva pentru nepoţi, dar nu am găsit. Poate mai vin în zilele următoare”, mărturiseşte o vizitatoare.

Majoritatea standurilor sunt pline de confecţii. Cine vrea să găsească produse vestimentare de iarnă, paltoane, geci, fulare, ghete, poate profita pentru că şi preţurile sunt cu până la 20-30% mai mici decât în magazine. “Am venit cu cămăşi, cravate produse la Jibou. Sunt produse româneşti. Am adus paltoane produse la Satu-Mare, de la mai multe fabrici. Avem şi oferte speciale cu ocazia acestui târg. La două cămăşi cumpărate a treia este la jumătate de preţ. Preţul cămăşilor este de 45, 60 sau 85 de lei, în funcţie de producător şi de textura cămăşii. O cămaşă din bumbac este 60 de lei. Am redus preţurile. În magazin, o cămaşă care aici costă 60 de lei se vinde cu 65 de lei”, spune Becean Bogdan, de la Delstefano.

Nu lipsesc din peisaj nici produsele pentru amatorii de schi. “Am venit cu o gamă variată de produse: pantaloni pentru femei, geci; pentru bărbaţi, la fel. Avem şi veste. Toate produsele sunt realizate de noi în Zalău. Preţurile sunt mai mici, nu avem adaos comercial, sunt direct preţurile de producător. O geacă este la 230 de lei. Pantalonii de femei sunt 120, iar cei de bărbaţi, 150. Bluzele de vânt pentru motociclişti costă 60 de lei”, susţin reprezentanţii societăţii Meseşul. Monotonia târgului, dominat de produsele textile şi de îmbrăcăminte, este ruptă de câteva standuri cu articole ce amintesc de Crăciun: globuri, aranjamente florale, turtă dulce şi decoraţiuni, aproape toate produse la Cluj, în general de meşteri populari.

“Numai cu globuri am venit. Sunt modele din sticlă, pictate manual, făcute de noi în fabrica de pe strada Câmpinei. Suntem printre primii producători de globuri de pe piaţă, dar din cauza crizei au scăzut comenzile. Sunt aceleaşi preţuri de trei ani”, precizează cei de la fabrica Napoart. Artizanii au venit cu produse de marochinărie, cu Moşi Crăciun din lut sau aranjamente dedicate. Eugenia Sava, pasionată de aranjamentele florale, are o ofertă deosebită. “Am adus aranjamente din plante uscate, ikebana. E o muncă migăloasă, dar îmi place. De 12 ani mă ocup de această activitate. Mi-am descoperit talentul dintr-o joacă. Înainte am lucrat în comerţ, dar, când mi-am descoperit acest talent, mi-a plăcut atât de mult, încât l-am exploatat la maximum. Lucrez în special pentru expoziţii, evenimente speciale. Nu am venit pentru bani, ci pentru Crăciun”, susţine Sava.

120 de expozanţi


Târgul din incinta Expo Transilvania se desfăşoară în intervalul 3-12 decembrie, iar pe lângă expoziţia de mărfuri, va include o serie de concerte de colinde. Sunt prezenţi 120 de expozanţi din ţară, pe o suprafaţă de 4.000 mp. Târgul poate fi vizitat zilnic, între orele 12:00 şi 20:00. Organizatorii au pregătit mai multe premii ce vor fi acordate la sfârşitul evenimentului. Costul unui bilet de intrare este de 1 leu.

Comenteaza