Preţuri mari şi scăderi mici în Clujul rezidenţial

Preţuri mari şi scăderi mici în Clujul rezidenţial
După cinci ani de criză, municipiul Cluj-Napoca este al doilea cel mai scump oraş din ţară la apartamente, iar preţul mediu pe mp se învârte în jurul a 1.000 de euro.

Scăderile de preţuri raportate sunt nesemnificative: minusurile se învârt în jurul procentului de 1% la comparaţiile anuale, iar pentru cetăţenii de rând cumpărarea unei locuinţe e un ţel încă dificil de atins.

În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au diminuat cu doar 1,3% în ultimele 12 luni, de la 917 până la 905 euro/ mp util, arată cea mai recentă analiză a portalului Imobiliare.ro. De menţionat că analiza are în vedere preţurile solicitate, nu tranzacţii încheiate şi reflectă aşadar pretenţiile vânzătorilor, nu valoarea de piaţă a locuinţelor. "În mod interesant, preţul cerut în prezent pentru apartamentele noi din oraş este egal cu cel din urmă cu un an, respectiv 847 euro/mp, după un plus de 1,6% consemnat în noiembrie faţă de octombrie. Pe de altă parte, pretenţiile proprietarilor de apartamente vechi s-au majorat în perioada menţionată: în prezent, aceştia solicită, în medie, 977 de euro/mp, cu 0,5% peste nivelul de 972 de euro/mp atins anul trecut", arată analiza Imobiliare.ro.

"Într-un an care a debutat cu discuţii febrile legate de transformarea programului Prima Casă în „Noua Casă", era de aşteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condiţiile în care programul guvernamental a rămas deschis şi pentru cumpărătorii de locuinţe vechi, o analiză reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situaţie diametral opusă. În ultimele 12 luni, unităţile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile oraşe, cu un prag maxim de 15% în Braşov; marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi s-a situat la doar 6,6% (în Iaşi)", susţin reprezentanţii Imobiliare.ro.

Un studiu realizat în perioada octombrie-noiembrie 2013 de agenţia Blitz Imobiliare arată că preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca se situează puţin sub bariera de 1.000 euro/mp. Indicele Blitz a înregistrat valoarea medie 978 euro/mp pentru apartamentele din Cluj-Napoca. Cuprinzând şi localităţile din jur cu ofertă consistentă (Floreşti, Baciu, Apahida), indicele coboară până la valoarea medie de 861 euro/mp. Cele mai scumpe zone din oraş sunt cea centrală - 1.074 euro/mp, urmată de cartierele Grigorescu- 1.028 euro/mp, Europa - 1018 euro/mp, Gheorgheni - 1.016 euro/mp, Zorilor - 1.005 euro/mp, Mărăşti - 998 euro/mp, Bună Ziua - 953 euro/mp, Mănăştur - 896 euro/mp. Studiul a fost realizat utilizând o bază de date de 2.000 de oferte şi luând în considerare preţurile publice ale acestora.

Analiza companiei de evaluare DARIAN publicată la jumătatea anului şi realizată pe baza preţurilor de tranzacţionare arăta că în cartierele constituite apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri de 900-1.000 de euro/mp, dar ultracentral s-a depăşit pragul de 1.100 de euro. Diferenţele de preţ faţă de anul trecut sunt reduse: preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Cluj-Napoca a ajuns în primul semestru din la o medie de circa 956 euro/mp, în scădere cu doar 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Clujul este cel mai scump oraş după capitală.

În aceste condiţii, pentru cumpărătorii interesaţi să îşi achiziţioneze o locuinţă în municipiu, Clujul imobiliar e încă scump, la mai bine de cinci ani de criză. "Dacă intenţionezi să accesezi un credit prin Prima Casă pentru un apartament de două camere, de mp, cotat la 50.000 de euro, ajungi să plăteşti o rată lunară de peste 1.400 de lei. E mult, dacă vorbim despre o familie cu venituri normale, de aproximativ 4.000 de lei. La preţurile cerute în Cluj, pentru un om cu venituri medii este aproape imposibil să-şi permită să plătească o rată la un apartament nou de peste 54 mp", spune o chiriaşă de Cluj, care vrea să îşi achiziţioneze o locuinţă în oraş.

"Studiez de vreo doi ani piaţa şi preţurile nu s-au modificat prea mult. În continuare apartamentele au costuri nejustificat de mari. Indiferent că sunt locuinţe noi sau vechi, se vând la metru pătrat, iar acesta scade puţin sub 1.000 de euro la cele vechi şi de multe ori trece mult peste 1.000 la cele noi", a completat aceasta. "Am plătit puţin peste 1.100 euro/mp pentru un apartament nou de două camere, achiziţionat la stadiu finisat. Mult, prea mult pentru o piaţă cum e cea a Clujului, dar mi s-a părut că blocul e de o calitate decentă în comparaţie cu multe alte imobile pe care le-am văzut. Apartamente cu suprafeţe mici, blocuri înghesuite şi pretenţii mari de preţuri - cam asta a fost concluzia după vizitele făcute prin oraş înainte de achiziţie", spune un proprietar de apartament achiziţionat în Cluj în acest an.

 

Etichete
Comenteaza