Prima clădire eco-pasivă de birouri din România va fi lansată la Cluj

Prima clădire eco-pasivă de birouri din România va fi lansată la Cluj

Arhitectura viitorului ajunge și în domeniul clădirilor de birouri din România. La 20 de kilometri de Cluj-Napoca, la Vlaha, mai multe echipe - arhitecți, structuriști, ingineri și dulgheri - lucrează la prima clădire eco-pasivă de birouri realizată pe structură de lemn multistrat (CLT - cross laminated timber).

După ce au proiectat timp de peste 8 ani case pasive și au coordonat construcția a 18 case eco-pasive în Cluj, Mureș, Budapesta, specialiștii EvoHouse au început anul acesta să lucreze în parteneriat cu Tektum arhitectură și Artă la proiectul Mendola Ecopassive WorkSpace, prima clădire eco-pasivă de business, structurată pe mai multe etaje.

Clădirea de birouri Mendola Ecopassive WorkSpace e construită 100% din materiale naturale, eficiența energetică va fi la standard de casă pasivă, respectă normativul nZEB - Nearly Zero Energy Building, iar întreaga clădire are o amprentă de negativă de bioxid de carbon, reducând poluarea cu 450T de CO2.

La construcție s-a folosit lemn dublu stratificat (CLT), pentru izolația fundației s-a folosit spumă de sticlă reciclată, iar spațul va fi dotat cu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.

Va avea 1.200 de metri pătrați utili, cu o structură compusă din parter și două etaje. Spațiul va fi compartimentat în 20 de birouri în care vor lucra peste 80 de persoane. Office-ul eco-pasiv e în fază avansată de construcție, iar în numai 19 zile a fost ridicată întreaga structură. Zilele acestea vor fi montate și tâmplăriile.
Vizită ghidată la biroul eco-pasiv

Arhitectura este concepută de Tektum Arhitectura & Arta, șef proiect: arh. Gábor Tóthfalusi și arh. István Szöcs. Conceptul eco-pasiv, proiectarea la standardul de casă pasivă & project management EvoHouse - Arh. Szabolcs Szilveszter & Béla Barabás. Proiectare de structura CLT - Lamina ing Lajos Bence, ing. Jácint Virág, arh. Szabolcs Szilveszter. Instalații: Instal Studio - ing Cornel Stanciu & EvoHouse. Iluminat & Automatizări: Proenerg - ing. István Dénes, ing. László Gál, Design Biophilic: EvoHouse - arh. stag. Mária Lokodi.

 

Etichete
Comenteaza