Prima fabrică Pfizer din România

Prima fabrică Pfizer din România
Conducerea grupului farmaceutic cu afaceri de 68 de miliarde de dolari va anunţa pe 2 decembrie preluarea fabricii Ferrosan-Alsifcom din Cluj, prima capacitate de producţie a americanilor în ţara noastră.

Intenţia grupului Pfizer de preluare a companiei daneze Ferrosan, cea care controla fabrica din Cluj-Napoca, a fost făcută publică la începutul anului, iar în vară achiziţia a primit aprobarea din partea Uniunii Europene (UE). Prima capacitate de producţie a Pfizer în România va fi oficializată în decembrie.

"Sub protecţia anonimatului, doresc să vă informez că gigantul farmaceutic Pfizer va veni la Cluj-Napoca în data de 2 decembrie pentru a sărbători preluarea firmei daneze Ferrosan, care are un site de producţie în Cluj. Aşa că în Cluj-Napoca a apărut un nou mare investitor", ne-au relatat surse din cadrul Ferrosan. De altfel, în curând Pfizer intenţionează să anunţe oficial achiziţia, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. "Noi încă nu am primit informaţii suplimentare despre acest eveniment. Unitatea din Cluj urmează să fie integrată în noua divizie a grupului, rezultată din achiziţia companiei Wyeth în 2009, sau în divizia de producţie", a menţionat Tudor Ciubotaru, senior PR & communication manager al Pfizer România.

În februarie, Pfizer a informat că intenţionează să preia producătorul clujean de suplimente alimentare, prin achiziţia companiei daneze Ferrosan Consumer Healthcare (FCH) de la fondul de investiţii Altor. Tranzacţia urma să fie finalizată până la jumătatea anului, în funcţie de răspunsul autorităţii pentru concurenţă a UE. În iunie, tranzacţia, a cărei valoare nu a fost făcută publică, a primit şi girul UE. Altor a rămas cu divizia de dispozitive medicale a Ferrosan.

Societatea Alsifcom Intermed a fost înfiinţată de soţii Dorin şi Viorica Ilieş, fiind preluată de Ferrosan pentru 3,5 milioane de euro în 2007. În acel moment, unitatea era singura facilitate de producţie pe care Ferrosan o deţinea în afara Danemarcei, compania achiziţionând pe lângă activele Alsifcom, cu o suprafaţă de 1.500 mp, şi un teren de 5.000 mp, aflat în vecinătatea fabricii.

Ferrosan şi-a propus, la preluare, investiţii în linii de ambalare şi tehnologii de producţie, iar ulterior, lucrări de extindere şi noi fluxuri tehnologice. Unitatea din Cluj fabrică vitamine, minerale, produse cu probiotice şi pentru îngrijirea articulaţiilor. Cifra de afaceri a societăţii Ferrosan SRL, cu sediul pe Calea Turzii, a crescut de la 21 de milioane de lei în 2009 la 24 de milioane anul trecut. Pierderea de acum doi ani, de 2,6 milioane de lei, s-a diminuat la 1 milion în 2010, iar numărul angajaţilor s-a majorat de la 63 la 79. În schimb, datoriile au crescut de la 49,2 la 76,5 milioane de lei, conform Ministerului Finanţelor Publice.

Tranzacţia înseamnă prezenţa Pfizer pe segmentul producţiei în România, până acum grupul american acţionând în ţara noastră doar ca importator de medicamente. Paul Sturman, preşedintele Pfizer Consumer Healthcare, a declarat că Ferrosan este o achiziţie strategică şi că aceasta va întări prezenţa companiei pe segmentul suplimentelor alimentare, aducând şi extinderea brandurilor Pfizer la nivel mondial. "Ca rezultat imediat al achiziţiei, vom câştiga mai multă capacitate de distribuţie şi anvergură pentru branduri precum Centrum şi Caltrate (complexe de vitamine - n. red.)", a menţionat Sturman. Grupul Pfizer a avut în 2010 venituri de 67,8 miliarde de dolari, în comparaţie cu 50 de miliarde în 2009.

Au vrut să cumpere şi proprietarul Terapia

În perioada în care grupul japonez Daiichi Sankyo a ofertat, cu 4,6 miliarde de dolari, pachetul majoritar la compania indiană de medicamente generice Ranbaxy Laboratories Limited (RLL), Pfizer a vrut să lanseze imediat o contraofertă, conform Reuters, însă aceasta nu s-a mai materializat. Interes pentru RLL şi-au manifestat şi grupurile GlaxoSmithKline şi Sanofi-Aventis. RLL a preluat în 2006, de la fondul de investiţii Advent, 96,7% din acţiunile Terapia, pentru 324 de milioane de dolari.

 

 

Comenteaza