Prima generaţie de birouri şi concurenţa noului val

Prima generaţie de birouri şi concurenţa noului val
Dezvoltatorii imobilelor deja operaţionale fac demersuri pentru a contracara noile centre de afaceri. Printre iniţiative: investiţii pentru obţinerea certificărilor de clădiri verzi.

Olimpia Business Center (OBC), clădire lansată pe piaţă în urmă cu şapte ani, a obţinut certificarea conform standardelor internaţionale Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM), a anunţat dezvoltatorul AG Consulting.

Printre intervenţiile pe care proprietarii le-au avut de efectuat pentru obţinerea certificării se numără locuri pentru biciclete, îmbunătăţirea sistemului de iluminat şi a celui de administrare a deşeurilor. „Am făcut acest demers în primul rând pentru clienţii noştri, care vor beneficia de aceste îmbunătăţiri. Acum lucrurile stau destul de bine, avem clădirea integral ocupată, avem clienţi englezi, dar o astfel de certificare e un atu pentru clădirea noastră, pentru a continua colaborarea. Nu doar că se ridică nivelul clădirii (prin implementarea măsurilor luate pentru certificare, n. red.), dar e vorba şi de costuri: poţi să faci economii, fără să îţi sacrifici confortul. Eficienţa în administrare înseamnă că, prin economii, poţi controla costurile cu utilităţile. Clădirea va beneficia de reducerea de impozit. Ofertele de pe piaţă sunt foarte multe, aşa că trebuie să fii măcar up-to-date, dacă nu chiar în avans. O dată cu apariţia noilor centre de afaceri la Cluj, clienţii vor migra din clădirile mici la cele mari, iar cei mici vor fi cei mai loviţi. Dacă nu eşti pregătit, vei avea de suferit", consideră Alexandru Galoş, proprietarul AG Consulting.

OBC a fost acreditată cu certificatul de performanţă "clădire certificată cu eficienţă energetică ridicată A". „Acest sistem de certificare are mai multe trepte, putem să ne îmbunătăţim clasificarea, dacă facem alte investiţii", a completat Galoş. O altă clădire din prima generaţie de imobile de birouri din Cluj-Napoca e în curs de certificare, însă în sistemul LEED pentru cele existente. Astfel, şi proprietarii Maestro Business Center, una dintre primele clădiri de birouri din oraş, operaţională încă din 2006, au decis să dea drumul demersurior pentru obţinerea unei certificări. „Doar monitorizarea pe partea de energie durează 12 luni. Estimăm că în aprilie-mai se va obţine certificarea", a menţionat Elena Rastei, consultant în domeniul sustenabilităţii la compania Ecovision. Între eficienţă în consum şi "verde adevărat" nu se pune semnul egal, atrag atenţia specialiştii. „E important să facem o diferenţiere. În cazul acestor mari imobile de birouri vorbim de clădiri eficiente energetic. Nu poţi să spui că o clădire de N etaje din centrul unui oraş este verde. Aceasta e o chestiune mult mai complexă, care are în vedere foarte mulţi factori, inclusive materialele utilizate pentru construirea respectivei clădiri şi locul de unde sunt aduse acestea. Aceste clădiri consumă mai puţin. Nu puţin, dar mai puţin, ceea ce înseamnă oricum un beneficiu pentru mediu", a subliniat Rastei.

Prima clădire de birouri oficial verde a primit certificarea anul trecut, devenind astfel primul astfel de imobil din municipiul Cluj-Napoca. Amera Tower a obţinut certificarea LEED Gold după o investiţie de 120.000 de euro. Clădirea era deja ridicată şi operaţională când au fost realizate demersurile de certificare. Proprietarii au explicat că, pe lângă avantajele legate de costuri de întreţinere reduse, un alt beneficiu pentru proprietar ţine de negocierile cu potenţialii chiriaşi, în special companiile multinaţionale fiind interesate de acest aspect al imobilelor unde îşi stabilesc sedii. Grupul financiar Banca Transilvania, care şi-a finalizat în această vară centrul de date şi birouri din parcul industrial Tetarom I, a început procedurile de obţinere a LEED. Emerson şi De'Longhi sunt alte exemple de companii care au decis să facă demersuri pentru obţinerea de astfel de certificări.

Dezvoltatorii a două dintre cele mai importante centre de afaceri în construcţie în oraş au anunţat intenţia de construire de clădiri certificate. The Office (fosta platformă Tricotaje Someşul), unde primele spaţii vor fi livrate în 2014, face demersuri pentru BREEAM. Liberty Technology Park, centru de servicii proiectat pe locul fabricii Libertatea şi care va folosi parţial vechile clădiri, a iniţiat demersuri pentru aceeaşi certificare. Clujul este primul oraş din ţară care a introdus o reducere de 50% a impozitului în cazul clădirilor verzi. The Office, Liberty şi Cluj Business Center lansează mii de metri pătraţi de noi spaţii de birouri începând cu acest an, iar în acest context consultanţii imobiliari şi proprietarii de imobile anticipează migrarea unor chiriaşi din spaţiile existente spre cele noi.

 

 

Etichete
Comenteaza