Primăria va reamenaja Piaţa Mihai Viteazul

Primăria va reamenaja Piaţa Mihai Viteazul
Arhitecţii din Transilvania vor intra într-un parteneriat pentru pregătirea unui concurs privind zona centrală, unul dintre puţinele astfel de demersuri din ultimii ani.

Procedura este gândită în două etape şi va fi lansată anul viitor, în ciuda promisiunilor administraţiei locale care anunţa demararea acesteia încă din 2012. Pregătirea concursului, derularea celor două faze şi proiectarea vor ocupa întreg anul 2013, estimează arhitecţii.

Prima dintre cele două faze de concurs va fi organizată pentru identificarea conceptului de amenajare, urmând ca într-o etapă ulterioară să fie desemnaţi proiectanţii care vor gândi noua faţă a pieţei cu cinematograf. Conducerea Ordinului Arhitecţilor din România - Transilvania (OART) vrea ca procedura să vizeze amenajarea întregii zone, până la hala agroalimentară, şi nu doar o bucată din Piaţa Mihai Viteazul. „Timp de o lună o să tot discutăm pentru a stabili tema, urmează discuţii cu responsabilii de reţele şi de infrastructură, pentru a pregăti baza de date. O primă estimare pentru lansarea primei etape de concurs, cea pentru concept, este finalul lunii februarie. Mare lucru în 2013 nu vom vedea în teren. Pregătirea concursului, desfăşurarea sa în două etape şi proiectarea vor mânca probabil întregul an", a estimat Szabolcs Guttmann, preşedintele OART.

Direcţia de specialitate a Primăriei Cluj-Napoca a eliberat în noiembrie un certificat de urbanism pentru lucrările de reamenajare a Pieţei Mihai Viteazul. Documentul este necesar pentru pregătirea concursului de soluţii pe care primăria vrea să îl organizeze pentru cea mai bună variantă de reorganizare a pieţei din zona cinematografului Florin Piersic. La început de decembrie, primarul Emil Boc a declarat că intenţia municipalităţii este de a lansa procedura chiar luna aceasta. Bugetul avansat pentru respectivul consurs de soluţii este de 50.000 de lei. Instituţia vrea să finalizeze concursul în 2013, dar şi să demareze lucrările de reabilitare a pieţei, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor administraţiei locale.


Ideea reamenajării Pieţei Mihai Viteazul a fost enunţată în cadrul consultărilor şi prezentărilor studiilor aferente actualizării Planului Urbanistic General (PUG). În momentul în care s-a prezentat strategia de turism pentru noul PUG, arhitectul Adrian Iancu a subliniat că salvarea pentru centrul oraşului o reprezintă continuarea dezvoltării unui circuit pietonal. Pe lângă proiectele de reamenajare a zonei M. Kogălniceanu, a străzii Brătianu, Iancu afirma că soluţia optimă pentru amenajarea zonei Pieţei Mihai Viteazul ar fi lansarea unui concurs de soluţii, având în vedere că este vorba despre o zonă din centrul oraşului, cu potenţial.

Iancu a fost cel care, în 1997, a realizat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru municipalitate în cazul Pieţei Mihai Viteazul. În documentaţie se făceau referiri şi la amenajarea unui parcaj subteran. În 2009 s-a încercat, printr-o iniţiativă a administraţiei, realizarea unui parking subteran sub piaţă prin cedarea unui teren de 6.000 mp, cu obligativitatea ca societatea concesionară, Cogedir, să amenajeze şi piaţa, după terminarea parcării. Proiectul nu s-a mai materializat, după declaraţiile oficialilor instituţiei, din pricina unei conducte de apă care trece pe sub piaţă, care a impus retrageri pentru acest obiectiv, făcându-l nefezabil. În 2011, administraţia locală a reluat demersurile pentru reamenajarea pieţei. Intenţia anunţată viza lucrări de reparaţii curente la platforma cu scări şi la soclul statuii ecvestre din piaţa cu acelaşi nume şi un concurs de soluţii pentru reamenajarea spaţiului.

Dilema primăriei: concurs sau licitaţie
Ultimul concurs, de altfel singurul lansat de administraţia locală pentru reamenajarea unor spaţii publice, a fost cel din 2004 pentru modernizarea zonei Bd. Eroilor - Piaţa Unirii. În cazul acestui concurs, câştigat de Planwerk, administraţia nu a pus în aplicare întregul proiectul. Acesta viza şi închiderea circulaţiei pe ambele laturi de est şi vest ale Pieţei Unirii, plus amenajări specifice în aceste zone. Primăria a mai organizat un concurs pentru stabilirea temei pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania. Pe de altă parte, specialiştii militează pentru concursuri în defavoarea licitaţiilor pe sistemul preţul cel mai mic atunci când se caută soluţii pentru obiectivele din spaţiul public. OART a organizat în acest an chiar o dezbatere cu scopul de a demonstra potenţialul concursului de arhitectură în îmbunătăţirea calităţii spaţiului public.

(K. Reştea, L. Silea)

Comenteaza