Primăria va verifica dacă blocul Prima Rom respectă proiectul

Primăria va verifica dacă blocul Prima Rom respectă proiectul
Municipalitatea nu va elibera dovada de luare în folosinţă a imobilelor Prima Rom din Zorilor până când dezvoltatorii nu finalizează complet lucrările.
Reprezentanţii Prima Rom pregătesc întregirea dosarului pentru o nouă solicitare, care ar urma să fie transmisă zilele următoare. Amintim că mai mulţi cumpărători care au achiziţionat apartamente în cadrul proiectului din Zorilor sunt nemulţumiţi că, la un an de la termenul de finalizare anunţat pentru proiect, lucrările nu sunt gata: mai rămân de făcut intervenţii pentru accesul la blocuri, garaje, finisaje în interiorul clădirii, montarea lifturilor. Mai mult, este întârziată şi procedura de înscriere a drepturilor imobiliare în Cartea Funciară.

Dezvoltatorii au depus în martie documentaţiile şi solicitarea pentru dovada de luare în folosinţă, care a fost respinsă. “Nu s-a dat dovada de luare în folosinţă pentru că lucrarea nu e gata. Aceasta sau certificatul de atestare a imobilului se eliberează exclusiv la finalizarea lucrărilor, inclusiv partea de amenajare a spaţiilor verzi, care trebuie să fie exact ca în proiect. În acest caz, nu s-au respectat aceste lucruri, ca urmare s-a dat un răspuns negativ la solicitarea lor. Nu se va da acest certificat dacă beneficiarii nu termină ce au de făcut acolo”, a transmis biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca.

Dezvoltatorii dau asigurări că lucrările continuă, la fel şi demersurile pentru înscrierea în Cartea Funciară. Lucrările au ajuns la 95% şi merg înainte, susţin beneficiarii, cu toate că o parte dintre cei care s-au mutat spun că sunt zone unde nu s-a lucrat de câteva luni. “Sperăm ca în toamnă să finalizăm lucrările”, a spus Ştefania Marchiş, reprezentanta dezvoltatorilor.

“Dovada de luare în folosinţă nu s-a dat la solicitarea din martie pentru că blocul nu era gata. În mod obişnuit, dacă e gata exteriorul şi sunt instalate geamurile, s-ar putea da. Ţine de standardele administraţiei locale. Strict legal, condiţiile erau îndeplinite, lucrările spre finalizare, de aceea s-a depus dosarul în martie. Până la urmă, e o treabă bună că primăria adoptă această procedură pentru proiecte, că nu lasă ca lucrurile să rămână nefinalizate”, afirmă Sorin Scripcariu, arhitectul care s-a ocupat de proiect.

“Dosarul este pregătit, îl redepunem în câteva zile, cu completări, cu noile poze cu situaţia din teren şi alte câteva precizări suplimentare. Reprezentanţii primăriei vor face verificările, vor analiza dacă s-a respectat autorizaţia de construire şi atunci se dă certificatul de conformitate. Apoi urmează şi procesul de intabulare”, a menţionat arhitectul.

Sorin Scripcariu susţine că autorizaţia de construire a fost respectată, iar posibilităţile de construire admise pentru imobil, diferite de reglementările din Planul Urbanistic General,
s-au obţinut prin procedurile legale în vigoare. Potrivit Certificatului de urbanism eliberat în 2005 pentru proprietarii terenului de pe str. Observatorului nr. 136-138, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) prevăzut în Planul Urbanistic General (PUG) era 1,8. În hotărârea de consiliu local pentru aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu necesar proiectului (dată în iunie 2007) CUT s-a dublat, ajungând la 3,65, potrivit datelor oferite de Biroul mass-media al Primăriei Cluj-Napoca.

“Regulamentul de urbanism are şi unele prevederi mai generale sau neadaptate punctual situaţiei. Legislaţia permite ca, prin Planuri Urbanistice Zonale şi de Detaliu, să îmbunătăţeşti unele lucruri”, spune Scripcariu. “O mulţime dintre clădirile din centru nu repectă actualul PUG. Să se dărâme centrul?”, a completat acesta.

248 apartamente, vândute

Ansamblul rezidenţial din cartierul Zorilor include 248 de apartamente cu una, două şi trei camere şi mai multe spaţii comerciale la parterul imobilului şi la mezanin. Construcţia este proiectată cu regim de înălţime parter, mezanin şi cinci până la 12 etaje. Potrivit panoului de şantier, termenul de execuţie a lucrărilor prevăzut în autorizaţie este mai 2009, iar data începerii construcţiei este 1 august 2007. Toate apartamentele au fost contractate, potrivit reprezentanţilor Prima Rom, iar locuinţele care se află acum pe piaţă sunt la revânzare.

Comenteaza