Video Primul autobuz 100% electric Mercedes, prezentat la Cluj

Primul autobuz 100% electric Mercedes, prezentat la Cluj
Noul autobuz electric circulă de câteva luni în marile orașe ale Germaniei | Foto: Daily Motion

Cluj-Napoca este inclus între orașele în care va fi prezentat autobuzul complet electric dezvoltat și produs în Germania de către grupul Daimler AG, Mercedes-Benz eCitaro.

Modelul a fost lansat anul trecut în cadrul Salonului de Autovehicule Comerciale de la Hanovra și a ajuns în premieră în România în această lună, conform Economica.net. Autobuzul va fi prezentat în cadrul unor evenimente locale organizate în trei orașe din România: București, Cluj-Napoca și Iași.

„Pe termen mediu și lung, autobuzele electrice precum eCitaro implică niște costuri de operare mai reduse datorită tehnologiilor de care dispun", a declarat Bogdan Aldea, reprezentant al Mercedes-Benz România.

Autobuzul urban adaptat viitorului transportului public este produs pe aceeași linie de producție ca toate celelalte autobuze urbane, la fabrica din Mannheim. Pentru a veni în întâmpinarea diferitelor nevoi ale operatorilor de transport, a fost dezvoltată special pentru eCitaro o structură modulară a bateriilor.

Echiparea standard include patru baterii Lithiumion amplasate în partea din spate a autobuzului. Pot fi adăugate module adiționale de până la 10 baterii pe plafonul autovehiculului. Bateriile au o capacitate de până la 350 kWh şi sunt răcite la temperatura ideală pentru a maximiza durata de viață.

Cu cele 10 baterii modulare, eCitaro are o masă proprie, în specificațiile standard, de 13,5 tone. Unei mase maxime admise de 19,5 tone, îi corespunde o încărcare de până la 6 tone, respectiv 88 de pasageri. Noul model are la bază Mercedes-Benz Citaro, un autobuz best-seller la nivel internațional.

Acesta a înregistrat vânzări de 50.000 de unități pe parcursul a două generații, prezent în aproape toate marile orașe din vestul și centrul Europei. Primele autobuze electrice Mercedes-Benz eCitaro circulă de câteva luni în mai multe orașe din Germania (Berlin, Hamburg, Heidelberg, Hanovra).

Clujul a cumpărat "electrice" din Polonia

Cluj-Napoca este orașul cu cele mai multe autobuze electrice din România și în primele 10 din Europa raportat la numărul de locuitori. Municipiul a fost primul din România care a achiziționat autobuze electrice pentru transportul în comun. În acest moment, transportul public din municipiu are în dotare 41 de autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene. 

Primăria și Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca vor susține transportul public prin implementarea proiectelor care vizează modernizarea flotei - achiziționarea de noi mijloace nepoluante: 50 de troleibuze și 24 de tramvaie. Pentru reîncărcarea celor 20 autobuze electrice introduse recent în circulație vor fi folosite 20 de stații de încărcare lentă și 4 stații de încărcare rapidă. 

Cluj-Napoca operează acum cea mai mare flotă de autobuze electrice Solaris Urbino 12 din Europa, devansând localitățile poloneze Cracovia și Jaworzno. Solaris a semnat și un contract-cadru pentru furnizarea a până la 50 de troleibuze articulate Trollino 18 la Cluj-Napoca. Fabrica este amplasată în orașul Bolechowo. Autobuzele au o capacitate de transport de 78 de locuri în picioare și 27 de locuri pe scaun.

Modelul destinat CTP are culorile distinctive alb și mov, este echipat cu un motor electric de 160 kW și un pachet de baterii de capacitate 200 kWh. Ele includ aer condiționat, sistem de monitorizare în exterior și interior, acces gratuit la internet WiFi, porturilor USB de reîncărcare a vor telefoanelor mobile.

Comenteaza