Primul unicorn românesc a dat lovitura. Evaluat la 35 de miliarde de dolari!

Primul unicorn românesc a dat lovitura. Evaluat la 35 de miliarde de dolari!

UiPath, companie IT cu un birou la Cluj, a anunţat că a obţinut 750 de milioane de dolari într-o nouă rundă de finanţare care evaluează producătorul de software la 35 de miliarde de dolari, înaintea ofertei publice iniţiale (IPO), care ar urma să aibă loc anul acesta.

Runda de finanţare a fost condusă de investitorii existenţi  Alkeon Capital şi Coatue, iar la operaţiune au luat parte Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global, dar şi fonduri de investiții consiliate de T. Rowe Price Associates. Startup-ul a depus documentaţia de intrare la bursă (IPO) la Securities and Exchange Commission (SUA), potrivit Financial Intelligence.

Reuters a raportat, în septembrie că UiPath, care ajută companiile să automatizeze sarcini repetitive și de rutină în domenii precum contabilitatea și resursele umane, era în stadiul angajării băncilor pentru IPO în 2021. Pandemia a stimulat activitatea UiPath, deoarece trecerea la munca la distanță a determinat companiile să își intensifice căutarea de soluții automate.

Directorul general, Daniel Dines, declara că beneficiarii UiPath din sectoarele de retail, sănătate şi finanţe utilizează serviciile companiei pentru a face faţă unei modificări semnificative a cererii provocată de pandemia de coronavirus, potrivit Agerpres.

Înfiinţată în România, în 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re. UiPath și-a transferat centrul într-o clădire de birouri de lângă Parcul Central. Aici informaticienii clujeni lucrează, alături de cei din centrele din București, Seattle (SUA), Bangalore (India), la dezvoltarea platformei de automatizare a UiPath, folosită de Dentsu, Sumitomo sau NASA.

Compania avut în 2019 venituri de 360 milioane dolari, după ce a ajutat unele dintre cele mai mari companii americane să îşi automatizeze procesele de rutină. În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general la New York.

Comenteaza