Privaţii au crescut salariile cu 5% în acest an

Privaţii au crescut salariile cu 5% în acest an
Salariile din mediul privat au crescut în medie cu 5,1% în acest an, arată datele ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) România, pe un eșantion de 100 de companii private, din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail și hotelier.

Pe categorii de angajaţi, cea mai mică majorare a fost consemnată la nivelul top managementului, iar cea mai mare, la nivelul personalului necalificat. Companiile participante aveau planificat pentru anul în curs un avans mediu al salariilor de 4,8%, creşterea reală fiind uşor mai mare decât estimarea iniţială.
 
„Încadrarea în cheltuielile planificate este foarte importantă pentru companiile private, întrucât depășirea acestui plafon poate afecta profitabilitatea şi planurile de investiții. Este foarte important că mediul privat a reușit să păstreze un grad de predictibilitate ridicat în privința acestor cheltuieli pe parcursul ultimilor doi ani, având în vedere schimbările legislative și avansul salariilor din sectorul public”, a declarat Ionuţ Simion, country managing partner la PwC România. 
 
Doar în sectorul industrial companiile nu au reușit să se încadreze în ținta pentru anul acesta, salariile fiind majorate cu 7,5%, față de nivelul de 5,6% planificat. Creşteri mai mari decât cele planificate iniţial au mai fost înregistrate în retail și sectorul hotelier, cu 6,3%, respectiv 7%.

Băncile, mai zgârcite la majorări
 
„Potrivit Institutului Naţional de Statistică şi Eurostat, România a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul II, de 5,7%, iar această accelerare se vede inclusiv în salariile din mediul privat. Majorarea salarială este superioară nivelului aşteptat al inflaţiei pentru 2017, ceea ce se traduce într-o creștere a puterii de cumpărare a angajaţilor”, a precizat Oana Munteanu, senior manager al echipei de servicii de consultanţă în resurse umane al PwC.
 
Sectorul bancar se evidențiază cu cel mai redus avans din mediul privat, de 2,1%, creștere mai mică atât față de cea planificată (3,3%). Personalul necalificat sau puțin calificat (muncitori, operatori) a obținut cele mai mari creșteri ale salariilor, de 6,7%.

Persoanele din top management din cadrul companiilor au avut în 2017 cel mai redus avans, cu o medie de 4,5%.  În 2018, planurile de creșteri salariale păstrează aceeași tendință, estimându-se o creștere între 5,7% pentru muncitori și 4,5% pentru managementul superior din cadrul companiilor, precum și pentru personalul din vânzări.

Primele fixe, în medie de 800 de lei
 
Primele fixe sunt acordate, cu diferite ocazii, de jumătate dintre companiile participante la studiu. Suma oferită angajaților pe post de primă în sumă fixă a fost în medie de 800 de lei, în timp ce în cazurile în care s-a optat pentru procentaj din salariu, bonusul mediu s-a situat la 94%. Bonusurile fixe sunt acordate de obicei în decembrie și aprilie, corelate cu sezonul sărbătorilor.
 
Pentru cele mai multe categorii de angajați, bonusul de performanță plătit în 2017 a fost mai ridicat decât cel planificat iniţial. Pe lângă bonusurile mai mari, companiile au extins acordarea de beneficii extrasalariale.

Principalul beneficiu: serviciile medicale

Serviciile medicale private au devenit principalul beneficiu acordat, pe lângă salariu. Opțiunea este pusă la dispoziția angajaților de 70% dintre companii, față de 55% anul trecut. Tichetele de masă, preferate anul trecut de peste 70% dintre companii, au pierdut teren, iar acum sunt acordate de 60% dintre participanții la studiu.
 
Studiul PayWell România 2017 analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare ale companiilor din sectoare economice diferite. PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu 223.000 de specialişti în servicii de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

Comenteaza