Producător de sere din Cluj: "Viitorul în agricultură este irigarea prin picurare, marile rețele sunt depășite"

Producător de sere din Cluj: "Viitorul în agricultură este irigarea prin picurare, marile rețele sunt depășite"

Adrian Bozeian, directorul societății EcoSere Cluj, susține că sistemul cel mai eficient de irigare este prin picurare, resuscitarea marilor rețele de irigații din România fiind ineficientă.

Se conturează o nouă tendinţă în agri­cultură: mutarea culturilor din câmp în spaţii protejate, cu sisteme proprii de irigaţii, provocată de schimbările climatice din ultimii ani în România, în special de secetă, susţine Adrian Bozeian, acţionar şi CEO al EcoSere, pro­du­cător de sere, solarii și furnizor de sisteme de irigaţii.

„Fermierii care aveau culturi în câmp îşi pun problema să cultive şi în spaţii protejate tot mai mult, pentru că schimbările climatice aduc noi provocări. Săptămâna trecută m-a sunat un client din Giurgiu, cu zeci de hectare, cultură în câmp, că vrea să-şi facă o seră cu sistem de irigaţii pe 1-2 hectare, şi spunea că cea mai mare provocare este lipsa apei“, a spus Adrian Bozeian, conform ZF.

În acest an agricol lucrurile arată bine pentru că există apă în sol, iar în ultimele zile a plouat mult şi în judeţul Cluj, acolo unde îşi desfăşoară activitatea EcoSere. „Totuși, clienţii din anii trecuţi au început să închidă din cauza lipsei apei sau secetei din ultimii doi ani. În 2021, an agricol care arată bine, cei mici şi mijlocii au renunţat la business sau se reorientează spre altceva“, a menţionat Bozeian.

Agricultorii care au nevoie de apă pentru irigaţii şi se bazează pe infrastructura principală au pierderi chiar de 40-50% pe canale, o risipă enormă. Sunt fermieri care ar vrea să-şi facă propriile sisteme, dar se lovesc de birocraţie şi termene lungi în ceea accesarea fondurilor europene.

Cei mici, necapitalizaţi, pot mai greu să facă o astfel de investiţie, dar cei medii şi mari au acces mai uşor la credite şi folosesc această sursă. În România, sisteme de irigaţii prin picurare, cele mai eficiente din punctul de vedere al consumului de apă, utilizate pentru agricultura în spaţii protejate, se găsesc numai pe câteva zeci de mii de hectare, potrivit specialiştilor din domeniu.

„Cel mai eficient sistem de irigare este sistemul de irigare prin picurare, deoarece câştigăm apă, timp şi creşte productivitatea. Chiar dacă sunt costuri mari, cei mai mulţi fermieri din UE aleg să facă investiţii în asta. La fermele mari, sistemul acesta ajunge la investiţii de 4.000 de euro/ha. Costurile sunt destul de mari, dar problema e legată de sursele de finanţare“.

Comenteaza