Producătorii de medicamente, în război cu Guvernul, cer intervenţia lui Ponta şi anunţă eşecul negocierilor pentru modificarea taxei clawback

Producătorii de medicamente, în război cu Guvernul, cer intervenţia lui Ponta şi anunţă eşecul negocierilor pentru modificarea taxei clawback
Producătorii de medicamente generice anunță astăzi eșecul discuțiilor cu guvernul referitoare la modificarea taxei clawback: "sute de medicamente cu preț accesibil riscă să dispară de pe piață", spune Laurențiu Mihai, directorul executiv al asociaţiei producătorilor de medicamente generice din România.

"Guvernul, reprezentat de Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice, a respins orice propunere formulată de reprezentanții companiilor membre APMGR, ignorând efectele economice și sociale extrem de grave pe care această taxă le produce", spune el. În consecinţă, producătorii de medicamente generice, majoritatea acestora cu unităţi de producţie în România, nu au altă soluție decât insolvența sau re-evaluarea portofoliului de produse: sute de medicamente cu preț accesibil riscă să dispară de pe piață, arată el.

APMGR cere FMI si Comisiei Europene să se pronunțe public asupra impunerii taxei clawback în forma actuală, în contextul efectelor pe care aceasta le poate avea asupra stării de sănătate a populației României.  „Nu mai putem participa la discuții în care se aude o singură voce şi în care singurul interes este cel financiar, ignorându-se efectele economice şi sociale deosebit de grave pe care această taxă le produce," a declarat Laurențiu Mihai, director executiv APMGR. „Cerem încă o dată implicarea personală a primului ministru Victor Ponta şi ministrului Finanțelor Publice Florin Georgescu pentru deblocarea situației," a adăugat Mihai.

În contextul în care principalul argument al Guvernului pentru menținerea taxei în formula actuală este îndeplinirea acordului cu Fondul Monetar Internațional şi Comisia Europeană, companiile membre APMGR au cerut celor două instituții să se pronunțe public asupra menținerii taxei clawback în forma actuală. „Refuzăm să credem că FMI şi CE susţin o soluţie care duce în mod clar la limitarea accesului românilor la medicamente şi la distrugerea industriei farmaceutice locale," a declarat Mihai.

Din APMGR face parte şi producătorul de medicamente Terapia-Ranbaxy Cluj.

Comenteaza