Producătorii de medicamente plătesc taxa clawback, dar primesc banii de la distribuitori după un an

Producătorii de medicamente plătesc taxa clawback, dar primesc banii de la distribuitori după un an
Companiile producătoare de medicamente generice au achitat sumele istorice reprezentate de taxa clawback, anunţă azi asociaţia producătorilor de medicamente generice.

Taxa clawback, împreună cu eliminarea medicamentelor cu prețuri sub 10 lei din lista de compensate și introducerea de tratamente noi fără o metodologie transparentă si obiectivă, fără suplimentarea bugetului, vor distruge producătorii de medicamente generice, majoritatea acestora având facilități de producție în România. Sute de medicamente cu preț accesibil, utilizate de 70% din pacienții români, riscă să dispară de pe piață, acuză producătorii.

,,În ciuda reglementărilor legale care rămân ambigue, am decis sa plătim aceste sume. Această decizie reconfirmă angajamentul companiilor membre APMGR față de pacienți, de sistemul sanitar și, nu în ultimul rând, față de economia României," spune Dragoș Damian, președintele APMGR. Damian este şi directorul producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy din Cluj.


Companiile membre APMGR, majoritatea acestora având facilități de producție în România, atrag însă atenția că politica autorităților în domeniul sănătății le va pune în curând în situația de a nu mai fi capabile să susțină un asemenea efort financiar. O taxă clawback care are un impact major asupra producătorilor de generice, termenele de rambursare care au ajuns la 300 de zile, intenția autorităților de a elimina medicamentele cu prețuri sub 10 lei din lista de compensate, precum și lipsa oricărei măsuri de încurajare a consumului de medicamente generice vor duce la falimentul producătorilor de medicamente generice și, implicit, la dispariția de pe piață a medicamentelor cu preț accesibil.
Datorită plății taxei clawback și a termenelor de rambursare de aproape un an, producătorii de medicamente generice ajung să acopere jumătate din deficitul public al consumului de medicamente compensate, deși valoarea vânzărilor de medicamente generice reprezintă doar 30% din totalul vânzărilor de medicamente în România.

„Din păcate, toate eforturile noastre de a dialoga cu guvernul pe aceaste teme au fost ignorate. Mai mult decât atât, noua formulă după care se calculează taxa clawback, împreuna cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, care vor plăti pentru un consum de care nu sunt responsabili," spune Dragoș Damian, președintele APMGR.

Producătorii de medicamente cu prețuri accesibile sunt cei mai afectați de aplicarea taxei clawback în forma actuală, aceasta incluzând și marjele distribuitorilor şi farmaciilor. Mai mult, din cauza mecanismului de stabilire a prețului la medicamente în România, aceste marje au o pondere semnificativ mai mare în cazul medicamentelor generice comparativ cu cele inovatoare. Întrucât marjele practicate în acest moment reprezintă însumat 38% din preţul de raft al medicamentelor generice, producătorii de medicamente generice plătesc în mod injust sume mult mai mari sub forma taxei clawback.
Excluderea medicamentelor cu prețuri sub 10 RON din lista de compensate este o măsură care va restricționa accesul la tratament pentru pacienții cronici (cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare, digestive, de afecțiuni ale sistemului nervos sau de afecțiuni reumatice) și pentru cei cu venituri reduse.
Conform CEGEDIM, medicamentele cu prețuri sub 10 RON au reprezentat 54% din volumul de medicamente cu prescripție medicală utilizate în Romania, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populația cu venituri reduse. Medicamentele cu prețuri sub 10 RON reprezinta cca 58% din antibioticele cu prescripție medicala; 43% din medicamentele cu prescripție medicala pentru afecțiuni cardiovasculare; 51% din medicamentele cu prescripție medicala pentru afecțiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescripție medicala pentru afecțiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescripție medicala pentru afecțiuni reumatice. Genericele reprezintă, în volum, două treimi din tratamentele utilizate în prezent de pacienţii din România, în timp ce cheltuielile corespunzătoare acestor tratamente reprezintă sub 30% din valoarea totală anuală a medicamentelor compensate și gratuite.

Introducerea de tratamente noi pe lista de medicamente compensate este o măsură salutară, în măsura în care guvernul poate asigura suplimentarea bugetului sănătății, altfel formula actuala a taxei clawback va arunca povara acestei măsuri pe producătorii de medicamente generice. „Nu vom face decât să omorâm industria locală de medicamente generice, cu efecte deosebit de grave asupra economiei românești și catastrofale pentru pacienți, care nu vor mai beneficia de medicamente cu prețuri accesibile," spune Dragoș Damian, președintele APMGR.

Companiile membre ale APMGR își reafirmă disponibilitatea pentru dialog și fac din nou un apel către premierul Victor Ponta, în dubla sa calitate de șef al guvernului și ministru interimar al sănătății, de a accepta o discuție în care să fie identificate soluții pentru aceste probleme.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva. Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Baia Mare, Cluj Napoca, Constanța, Târgu Mureş şi Timişoara unde se produc medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produsele antireumatice şi antialergice pâna la produse oncologice.

APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de medicamente Generice (EGA) - organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice producătoare de medicamente generice, parte a asociaţiei internaţionale a medicamentelor generice - IGPA - Internaţional Generic Pharmaceutical Alliance.
Companiile membre ale APMGR au o contribuţie anuală de 1,5% din PIB, asigură 8.000 de locuri de muncă directe şi alte 15.000 indirecte, multe dintre acestea fiind înalt calificate. În ultimii 5 ani, companiile au realizat investiţii de peste 500 milioane RON, în procese de retehnologizare, modernizare şi dezvoltare ale site-urilor de fabricaţie şi laboratoarelor proprii, funcţionale pe teritoriul României.

 

Comenteaza