Producţia industrială a rămas la acelaşi nivel din septembrie, dar a crescut faţă de octombrie 2010

Producţia industrială a rămas la acelaşi nivel din septembrie, dar a crescut faţă de octombrie 2010
Producţia industrială, ca serie ajustată, a rămas la acelaşi nivel în luna octombrie faţă de septembrie, dar a crescut cu 4,8% comparativ cu aceeaşi lună din anul trecut, iar la zece luni avansul a fost de 7% faţă de perioada similară din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Ca serie brută, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,2% şi a crescut cu 4% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.

În perioada ianuarie-31 octombrie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 6,5%.

În luna octombrie 2011, producţia industrială (serie brută), a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,2%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-2,2%). Celelalte două sectoare industriale, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă, au crescut cu 6,6%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor intermediare (-5,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,4%), industria bunurilor de capital (-1,3%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,2%). Industria energetică a crescut cu 6,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a rămas la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă. Industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%, iar industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu câte 0,9% fiecare.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de uz curent (-1,9%), în industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,1% fiecare). Industria energetică şi industria bunurilor de capital au crescut cu 3,1%, respectiv cu 1,3%.

Faţă de octombrie 2010, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 4,0%. Cea mai mare creştere a fost întregistrată de industria prelucrătoare (+4,1%), urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,9%) şi de industria extractivă (+3,3%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+6,9%), în industria energetică (+6,6%) şi în industria bunurilor intermediare (+5,6%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 8,2%, respectiv cu 3,0%.

Industria prelucrătoare a crescut cu 5,0%, industria extractivă cu 4,5%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 4,0%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor intermediare (+8,4%), industria bunurilor de capital (+7,4%), industria energetică (+6,6%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 8,7%, respectiv cu 3,3% .

În primele zece luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 6,5%, datorită creşterii tuturor sectoarelor industriale: industria prelucrătoare a crescut cu 6,7%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 5,4%, iar industria extractivă cu 5,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor intermediare (+11,9%), în industria bunurilor de capital (+6,5%), în industria energetică (+4,4%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,9%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,5%).

 

Comenteaza