Produsele tradiţionale clujene, admirate la poalele Meseşului

Produsele tradiţionale clujene, admirate la poalele Meseşului
Asociaţia Produs de Cluj a ajuns în weekendul ce s-a încheiat pentru a treia oară la Zalău, unde a organizat o nouă ediție a târgului de profil dedicat producătorilor şi artizanilor clujeni.

 

Târgul a reunit 70 de standuri, expozanţii fiind mici întreprinzători privaţi, majoritatea provenind din judeţele Cluj şi Sălaj, dar şi din alte zone învecinate. Producătorii şi artizanii prezenţi au oferit spre vânzare mărfuri din producţie proprie, atât produse alimentare, cât şi de artizanat.

Vizitatorii au putut achiziţiona de vineri până duminică costume populare, sculpturi în lemn, bijuterii lucrate de mână, produse din carne, lactate, gemuri preparate după reţete tradiţionale, miere de albine, ciocolată şi prăjituri de casă, sucuri, siropuri naturale şi uleiuri presate la rece. 

"Pe lângă oferta de pe standuri, zălăuanii s-au bucurat de spectacolele de folclor oferite de artişti clujeni şi sălăjeni, dar şi de teatru de păpuşi şi jocuri interactive dedicate celor mici. Conform statutului Asociaţiei Produs de Cluj, care sprijină această categorie socială, respectiv micii meseriaşi şi producători insuficient de puternici din punct de vedere economic pentru a se promova singuri, expozanţii nu au plătit chirie pentru spaţiu sau standuri", au precizat organizatorii.

Asociația Produs de Cluj a luat fiinţă la sfârşitul anului 2010, fondatori fiind Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Agro Transilvania. De la înfiinţare au fost organizate 35 de târguri, în oraşele județului, la Bucureşti, Zalău, Baia Mare, dar şi la Zakopane, în regiunea Malopolska din Polonia, la Târgul European de Produse Tradiţionale din Londra, în martie 2013, la târgul Internaţional de produse alimentare şi băuturi - IFE de la Strasbourg, la a XXV-a Sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei în octombrie 2013, dar şi în Valea Timocului.

În luna ianuarie a acestui an, Asociaţia a participat cu stand propriu la Expoziția Internațională Grune Woche (Săptămâna Verde), de la Berlin. Pentru a promova valorile locale cât mai eficient, asociaţia a participat cu stand propriu la evenimente expoziționale de anvergură cum ar fi Agraria sau Indagra. Următorul târg Produs de Cluj se va desfăşura între 8 şi 10 mai la Satu-Mare.

Comenteaza