Profitul BCR, la jumătate față de cel al Băncii Transilvania

Profitul BCR, la jumătate față de cel al Băncii Transilvania

Banca Comercială Română (BCR) București a obținut în primul trimestru un profit net de 267 de milioane de lei, față de cel 456 de milioane al principalei sale contracandidate din România, Banca Transilvania (BT) Cluj-Napoca. 

Sergiu Manea, director general al BCR, a menționat că trimestrul I a fost dominat de preocupări și de discuții intense referitoare la noul cadru de operare a sectorului bancar. „Credem în economia românească și continuăm să o finanțăm responsabil, pentru că acesta este rolul nostru. Vom continua să investim în dezvoltarea platformelor digitale, în mod particular în George (platformă online inteligentă, n. red.), pentru a răspunde rapid celor mai noi tendințe și nevoilor actualizate ale utilizatorilor de servicii bancare”.

Dacă profitul net al BCR a urcat cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, rezultatul operațional a scăzut cu 11%, la 330 de milioane de lei, fiind afectat de contribuția anuală mai mare la fondul de asigurări de depozite în 2019, în timp ce veniturile din exploatare s-au îmbunătățit. Venitul operațional a crescut cu 4,4% până la 800 de milioane de lei. Rata de solvabilitate în conformitate cu standardele locale (doar banca) începând cu februarie 2019 se află la nivelul de 20%, cu mult peste cerințele Băncii Naționale.

Depozitele clienților au scăzut cu 1,6% până la 54,2 de miliarde de lei, față de 55 de miliarde în decembrie 2018, fiind determinate de scăderea depozitelor corporate. Depozitele clienților rămân sursa principală de finanțare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanțare diversificate, inclusiv compania mamă.

În activitatea bancară de retail, BCR a acordat credite noi în monedă locală pentru persoane fizice și microîntreprinderi de 1,6 miliarde de lei în trimestrul I, atât pentru împrumuturi ipotecare, cât și pentru credite de nevoi personale. În activitatea bancară corporate, valoarea finanțărilor noi aprobate a fost de 974 milioane de lei, în special în industria prelucrătoare, construcții, comerț și imobiliare.

BCR a inițiat programul BCR-InnovX Accelerator, dedicat start-up-urilor care inovează prin tehnologie care doresc să își extindă afacerile la nivel internațional, primul grup de 10 start-up-uri având afaceri între 100.000 și 1 milion de euro.

În primul trimestru, BCR a accelerat digitalizarea și simplificarea operațiunilor. BCR are acum 1,4 milioane de utilizatori activi de servicii digitale. Topul pe active al băncilor din România era condus la finele anului trecut de BT, urmată de BCR și BRD.

Comenteaza