Prognoza greşită la Guvern. Economia României, creştere sub aşteptări

Prognoza greşită la Guvern. Economia României, creştere sub aşteptări

Primele estimări publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică, indică faptul că economia României a crescut anul trecut 4,1%, nu 4,5%.

Creşterea economică a încetinit la 4,1% în 2018, de la 7% în anul precedent, potrivit estimărilor semnal publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele INS arată o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) inferioară estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, care indicau un avans de 4,5% pentru economia românească în 2018.

Şi în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, economia românească şi-a încetinit creşterea la 0,7% (serie ajustată sezonier), de la 1,7% în trimestrul trei faţă de trimestrul doi. Faţă de aceeaşi perioadă din anul 2017, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi de 4% pe seria ajustată sezonier, scrie realitateafinanciara.net.

Comisia Europeană a arătat recent, în previziunile economice intermediare de iarnă, că boom-ul economic care a început în România în anul 2017 s-a temperat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% în 2017 la un nivel estimat la 4% în 2018, preciza Executivul european.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că a solicitat Comisiei Europene ca în rapoartele pe care le întocmeşte să cuprindă atât previziunile referitoare la evoluţiile economiilor cât şi rezultatele finale înregistrate de statele europene.

Comenteaza