Programul ”Carne de porc din fermele româneşti” a fost aprobat în Senat

Programul ”Carne de porc din fermele româneşti” a fost aprobat în Senat
Senatul a aprobat, luni, privind legislativă pentru instituirea programului ”Carne de porc din fermele româneşti”, prin care se acorda scheme de ajutor de stat producatorilor de carne de porc.

"Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv implementarea Programului carne de porc prin care se acordă ajutoare destinate depăşirii dificultăţilor din sector, în sensul dezvoltării activităţii de creştere a porcinelor şi al menţinerii cel puţin a nivelului actual de producţie. Programul urmează să fie implementat în perioada 2017-2020", a spus senatorul PSD Doina Silistru în cadrul dezbaterilor.

Proiectul iniţiat de PSD a fost susţinut şi de sensatorii liberali.

"Peste 60% din carnea de porc pe care o mâncăm în România este din import. (...) Este un sector vitregit şi a rămas aşa probabil şi din cauza celor mulţi ani în urmă când am avut interzis, pe de o parte, exportul chiar a cărnii de porc în carcase, neputând vorbi de porcul viu. Schema, aşa cum a vent ea în primă fază la noi la comisie, a suferit modificări în sensul în care cei 446 de milioane de euro sunt prinşi în acest moment în lege, cei 86 de milioane pentru anul acesta sunt, de asemenea, prinşi în lege, dar, ceea ce este important şi nu s-a spus aici este că există un amendament în urma căruia acestei sume care nu s-au consumat în acest an vor fi reportate în viitor", a spus, în timpul dezbaterilor, senatorul PNL Costel Şoptică.Propunerea legislativă a trecut cu 103 voturi "pentru" şi un vot împotrivă.

Programul prevede alocarea pentru perioada 2017-2020 a sumei de 446 de milioane de euro. Pentru 2017, urmează să fie alocate 86 de milioane de lei, bani de la bugetul de stat, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate.

Senatul este prima camera sesizată. Proiectul urmează să fie dezbătut şi supus la vot de Camera Deputaţilor.

 

Comenteaza