Programul Rabla ar putea fi schimbat. Ministrul Mediului: Nu mi se pare firesc ca la o mașină de 75.000 de euro să primești și voucher

Programul Rabla ar putea fi schimbat. Ministrul Mediului: Nu mi se pare firesc ca la o mașină de 75.000 de euro să primești și voucher

Ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, a declarat joi, că a avut discuții atât cu premierul Marcel Ciolacu, dar și cu oficialii AFM pentru modificarea programului Rabla.

„Am avut discuții cu colegii de la AFM, la fel și cu primul ministru, fără îndoială că programul Rabla trebuie regîndit în fiecare an - urmează să agreăm o serie de principii pe care să le transpunem în noul program. Unul dintre aceste principii ar putea să se refere la valoarea maximă a unui autoturism care poate fi achiziționat cu astfel de vouchere, fie că discutăm despre Rabla Plus, adică autoturisme electrice și plug-in hybrid, fie că discutăm despre Rabla Clasic, este o discuție legitimă, care a mai avut loc și in trecut, și avem un astfel de prag - spre exemplu pentru Rabla Plus este un prag de 75.000 de euro, și din acest punct de vedere va trebui să discutăm dacă mai cumpărăm mașini foarte scumpe cu voucherul Rabla sau nu, la fel cum este adevărat - nu pot să nu mă gândesc la cei doi producători de autoturisme din România care sunt și foarte mari angajatori și care contribuie semnificativ la Produsul intern Brut al României și cred că atunci când discutăm despre aceste programe finantate din bugetul național, nu din alte surse, ar trebui să luăm in considerare și aceste interese naționale, respectiv modul în care vom reuși să direcționăm cât mai mulți din acești bani către producătorii din România”, a declarat Mircea Fechet, la Guvern.

Ministrul a expolicat și de ce consideră că trebuie regândit costul maxim pe care să îl aibă o mașină electrică achiziționată cu Rabla Plus, precizând, totodată, că prin aplicarea unui astfel de prag nu s-ar urmări „în niciun caz discriminarea producătorilor de autoturisme din alte țări”.

„Cred că și prețul de vânzare al autoturismelor electrice a scăzut în ultimii ani, motiv pentru care cred că acesta trebuie corelat cu acest plafon maximal pentru că nu mi se pare firesc ca în situația în care urmează să achiziționezi o mașină electrică foarte scumpă, să spunem de 75.000 de euro, când marea majoritate a mașinilor electrice costă mult mai puțin, să mai beneficiezi și de voucherul Rabla Plus. Voi veni cu măsuri concrete în scurt timp”, a spus ministrul Mircea Fechet.

Comenteaza