Programul Rabla pentru becuri. Când ar putea fi lansat și ce presupune

Programul Rabla pentru becuri. Când ar putea fi lansat și ce presupune

Ministerul Mediului se pregătește să demareze programul Rabla pentru becuri, care constă în schimbarea becurilor convenţionale cu unele LED, ce consumă mult mai puţin.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, când va fi lansat programul Rabla pentru becuri. 
 
“Programul poate fi lansat în momentul în care vom avea modificarea bugetului AFM, probabil într-o săptămână, maxim două săptămâni, vom avea hotărârea de Guvern de modificare a bugetului AFM. (...) Perioada de consultare publică pentru proiectul de ordin este de 30 de zile. În 10 zile se pot depune propuneri de modificare,  perioada de consultare publică, conform legii, este de 30 de zile. Noi am postat pe site pe 28 septembrie, cel târziu la sfârşitul lunii octombrie poate fi lansat programul“, a spus Tanczos Barna.

“Dacă acest program are succes, dacă există cerere reală din partea cetăţenilor şi dacă vor fi probabil sute de mii de cetăţeni care se vor înscrie în acest program, în bugetul anului viitor, printr-o schemă lansată anul viitor, printr-o nouă cerere de finanţare sau de alocare de vouchere, putem să continuăm programul şi anul viitor”, a mai precizat ministrul.

Cum funcționează programul Rabla pentru becuri

Românii înscrişi în progam şi declaraţi eligibili vor primi un voucher în valoare de 200 de lei. Aceştia vor putea cumpăra atâtea becuri LED, câte becuri convenţionale dau la schimb, dar să nu depăşească valoarea voucherului.

Vor putea fi înlocuite toate tipurile de becuri convenţionale, de la cele cu incandescenţă, până la becurile cu halogen şi cele fluorescente. Noile becuri LED au nu numai un consum redus, dar şi o durată de funcţionare mult mai mare decât celelalte. Becurile LED nu trebuie să aibă un consum mai mare de 15 waţi.

Comenteaza