Proiect de salariu minim european. “Pentru mulți oameni munca nu mai este rentabilă”

Proiect de salariu minim european. “Pentru mulți oameni munca nu mai este rentabilă”

Comisia Europeană (CE) propune introducerea unor salarii minime adecvate care să le permită lucrătorilor de pe continent un trai decent peste tot unde muncesc.

„Propunerea privind salariile minime adecvate este un semnal important că și în vremuri de criză demnitatea muncii trebuie respectată cu sfințenie. Am văzut că pentru prea mulți oameni munca nu mai este rentabilă. Lucrătorii trebuie să aibă acces la salarii minime adecvate și să își poată permite un nivel de trai decent.

Propunem astăzi un cadru pentru salariile minime, cu respectarea deplină a tradițiilor naționale și a libertății partenerilor sociali. Odată cu îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață vor fi protejați nu numai lucrătorii noștri, ci și angajatorii care plătesc salarii decente, creându-se baza pentru o redresare echitabilă, incluzivă și rezilientă”, a spus președintele CE, Ursula von der Leyen.

“Atunci când sunt stabilite la niveluri corespunzătoare, salariile minime produc nu doar un impact social pozitiv, ci și beneficii economice mai ample, întrucât duc la reducerea inegalității salariale, contribuie la susținerea cererii interne și la consolidarea stimulentelor de a lucra.

Salariile minime adecvate pot ajuta și la reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați, întrucât sunt mai multe femei care câștigă salariul minim. Propunerea are și rolul de a contribui la protejarea angajatorilor care asigură salarii decente lucrătorilor, prin garantarea concurenței loiale”, motivează oficialii CE.

Ei spun că în criza actuală au fost afectate sectoarele cu o proporție mai ridicată de lucrători cu salarii mici (curățenie, comerțul cu amănuntul, sănătate, îngrijire de lungă durată și rezidențială). “Asigurarea unui trai decent pentru lucrători și reducerea sărăciei persoanelor încadrate în muncă nu sunt importante pe durata crizei, ci esențiale pentru o redresare economică sustenabilă și incluzivă”.

„Aproape 10 % dintre lucrătorii din UE trăiesc în sărăcie, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Oamenii cu un loc de muncă nu trebuie să se afle în situația de a se zbate să își asigure toate cele necesare traiului. Salariile minime trebuie să urmeze tendința altor salarii care au crescut în ultimele decenii și le-au lăsat în urmă. Negocierile colective trebuie să reprezinte norma de referință în toate statele membre”, a spus Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

În toate statele membre ale UE există salarii minime. În 21 de țări există salarii minime prevăzute de lege, iar în șase state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia) protecția salariului minim este asigurată exclusiv prin contracte colective de muncă. Cu toate acestea, în majoritatea statelor membre, lucrătorii sunt afectați de gradul insuficient de adecvat al protecției sau de diferențe în ceea ce privește nivelul de protecție a salariilor minime.

Țările în care se asigură o protecție ridicată prin intermediul contractelor colective tind să aibă o proporție mai redusă a lucrătorilor cu salarii mici, un grad mai scăzut de inegalitate salarială și salarii minime mai mari. Propunerea CE urmărește să promoveze negocierile colective privind salariile în toate statele membre.

Țările care au salarii minime prevăzute de lege trebuie să instituie condițiile care să permită stabilirea salariilor minime la niveluri adecvate. Cele mai mici salarii minime lunare sub 600 euro se înregistrează în zona centrală și de est a UE, iar cele mai ridicate, de peste 1.500 de euro, în nord-vest.

Românii, la coada salariilor

În ianuarie, Bulgaria a avut cel mai mic salariu minim brut (312 euro) din UE. Nouă state membre, cu precădere în Est, au avut salarii minime de 400-600 de euro lunar: Letonia (430 €), România (466 €), Ungaria (487 €), Croația (546 €) , Cehia (575 €), Slovacia (580 €), Estonia (584 €), Lituania (607 €) și Polonia (611 €).

Comenteaza