Proiect: Porcul de Crăciun, cu voucher de la ANSVSA. Cât ar fi suma

Proiect: Porcul de Crăciun, cu voucher de la ANSVSA. Cât ar fi suma

O nouă inițiativă legislativă ar putea să soluționeze problema micilor crescători care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului din cauza resctricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană.

"Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de cinci ani să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc", a declarat inițiatorul proiectului, deputatul Emil Dumitru, într-o emisiune tv, conform Agrointel.

Noua legislație vine ca un ajutor în implementarea unei alte inițiative aflate în fază finală a dezbaterii parlamentare, Legea Porcului, care va ajuta la eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul României.

Primele cazuri de pestă porcină africană au apărut în România în anul 2017, iar în următorii ani focarele de pestă au înregistrat o explozie pe teritoriul României, în 2019 fiind un vârf de 1.728 de focare.

Un raport ANSVA din 10 februarie arata că numărul focarelor de pestă porcină africană active în România era, la data menționată, de 24, din care 23 la nivelul gospodăriilor populaţiei, iar unul într-o exploataţie comercială de porcine. Până în prezent au fost stinse 5.952 de focare de pestă porcină africană.

Comenteaza