Proiectul imobiliar din Borhanci a fost îngropat

Proiectul imobiliar din Borhanci a fost îngropat
Primăria va amenaja un cimitir pe terenul pe care dezvoltatorul CasaRom urma să ridice un ansamblu de locuinţe, proiect tergiversat de 13 ani.

Oficialii primăriei au anunţat ieri că au în plan un cimitir pe o suprafaţă de cinci hectare din zona Borhanci. Primarul Clujului, Emil Boc, a cerut Direcţiei de Urbanism să se ocupe de proiect până în august, urmând ca perimetrul cimitirului să fie inclus şi în noul Plan Urbanistic General (PUG) despre care edilul spune că s-ar putea aproba în toamna acestui an.

Municipalitatea clujeană a concesionat 50 ha de teren din Borhanci societăţii CasaRom Arad în 1999 (mandatul lui Gheorghe Funar, n. red.) pentru construirea de locuinţe. Contractul a fost semnat însă în detrimentul primăriei. În 2009, Consiliul Local a aprobat preluarea a 11 ha din totalul terenului concesionat, iar societăţii Casarom i s-au impus noi termene pentru realizarea ansamblului de locuinţe. Potrivit primarului Emil Boc, în prezent sunt libere de sarcini 11 ha în Borhanci.

"Am terminat litigiile cu CasaRom referitoare la această suprafaţă şi vrem să amenajăm în Borhanci un cimitir pentru că în prezent avem disponibile foarte puţine locuri de veci în celelalte cimitire din oraş. Am cerut Direcţiei de Urbanism a primăriei să facă un studiu pentru amenajarea unui cimitir pe 5 ha. Dacă aţi fost la şedinţele Comisiei de Urbanism, aţi văzut că trebuie respectate anumite condiţii privind spaţiul verde, distanţele între morminte. Până în luna august acest studiu trebuie să fie gata şi se va stabi exact câte locuri de veci vor putea fi amenajare, dar şi alte chestiuni", a menţionat Boc.

Edilul a afirmat că, dacă nu va fi găsită o soluţie, în doi ani clujenii nu vor mai avea niciun loc de veci. "În maxim doi ani în cimitirul de pe Valea Chintăului se va epuiza întreaga suprafaţă, ca să nu mai vorbim de celelalte cimitire", a spus primarul Clujului. "Vom avea o discuţie cu toate cultele religioase din Cluj-Napoca pentru a le prezenta soluţia. Dacă vor fi stabilite şi alte soluţii, nu le vom refuza", a informat Boc. El estimează că noul cimitir va putea intra spre aprobare în CL în toamna acestui an şi a precizat că va cere şi proiectanţilor care au lucrat la noul PUG să includă această zonă din Borhanci ca una pentru cimitir.

"Nu avem în vedere autorizarea niciunui crematoriu în oraş, nici eu nici colegii mei", a spus Boc, referitor la criza locurilor de veci din oraş. Declaraţia vine după ce CL s-a asociat cu o firmă privată, RDK Cremation, pentru construirea unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur, în capela din incinta cimitirului Grădini Mănăştur. În urma protestelor vehemente ale locuitorilor din zonă, CL a anulat asocierea. Reprezentanţii RDK au dat în judecată CL şi primăria pentru anularea actului administrativ, la Tribunalul Cluj. La primul termen, cel din 22 iunie, instanţa a decis amânarea cauzei pentru studierea actelor depuse. Având în vedere că magistraţii au intrat în vacanţă judecătorească, următorul termen a fost fixat pentru 5 octombrie.

Planul eşuat al CasaRom

Proiectul imobiliar prevedea ca ansamblul să includă 1.200 de case şi apartamente, dintre care 10% să revină administraţiei locale. Societatea se obliga să viabilizeze terenul, costurile fiind de 4 milioane de euro. Cartierul trebuia să fie ridicat în trei etape, cu 180 de locuinţe în prima fază. Proiectanţii au prevăzut o suprafaţă ce va fi construită de 36 ha, primărie de cartier, grădiniţă, şcoală şi spaţii comerciale. "Cei care vor locui aici vor fi în principal tinerii, care au nevoie de aceste servicii", anunţa conducerea CasaRom. Dezvoltatorul a promis alimentarea cartierului şi cu o sursă de energie alternativă, pe bază de biomasă, pe lângă reţeaua clasică de electrificare şi încălzire. Investiţia totală era estimată la 60 milioane de euro.

 

 

Etichete
Comenteaza