Proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj, pasat de la Ministerul Administrației la cel al Sănătății

Proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj, pasat de la Ministerul Administrației la cel al Sănătății

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a declarat că au fost semnate contractele de finanţare din fonduri europene pentru construirea a trei spitale regionale - Iaşi, Cluj şi Craiova, iar de proiect se va ocupa de aici înainte Ministerul Sănătății.

"Suntem în discuţie pentru finanţarea a trei spitale regionale - Iaşi, Cluj şi Craiova. Pentru aceste trei spitale regionale au fost semnate contractele de finanţare din fonduri europene, au fost înaintate documentaţiile către Comisia Europeană (CE).

Pentru toate trei CE a aprobat finanţarea. Ceea ce am făcut noi, în cadrul Lucrărilor Publice, a fost recunoscut ca fiind un lucru foarte bun şi odată cu semnarea acestor contracte de finanţare între Ministerul Lucrărilor Publice şi Ministerul Sănătăţii, implementarea acestor proiecte s-a transferat la Ministerul Sănătăţii", a precizat Ştefan, conform Wall Street.

La câteva ore de la declarațiile ministrului, altă decizie importantă în ceea ce privește fondurile europene a fost luată la nivelul Uniunii Europene (UE). Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord privind bugetul de relansare economică din care România va putea atrage 80 de miliarde de euro.

Acordul, negociat timp de aproape patru luni, spune clar că guvernele pot accesa finanţare europeană doar cu respectarea statului de drept, o condiţie căreia i se opun Polonia şi Ungaria. Unul dintre negociatorii PE, Jan Olbrycht, a spus că acordul cuprinde suplimentarea cu 16 miliarde de euro a finanţării pentru mai multe programe, inclusiv cercetarea şi sănătatea.

Totuşi, preşedinţia germană a Consiliului UE a menţionat că numai 12,5 miliarde din această sumă reprezintă fonduri noi, cea mai mare parte provenind din amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor europene privind concurenţa, care până în prezent erau vărsate statelor membre.

Comenteaza