Proiectul Spitalului Regional din Cluj, trimis spre aprobare Europei

Proiectul Spitalului Regional din Cluj, trimis spre aprobare Europei

Proiectul Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj va fi transmis spre aprobare Comisiei Europene (CE) în cursul lunilor martie – aprilie.

Proiectul major pentru Spitalul Regional de la Iași a fost aprobat de Comisia Europeană în 17 martie, a anunțat Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Instituția precizează alte două proiecte, pentru spitalele regionale din Cluj și Craiova, vor fi transmise spre aprobare Comisiei Europene în cursul lunilor martie – aprilie.

Autoritățile au făcut această precizare în contextul măsurilor pentru prevenirea și tratarea coronavirus, încurajând beneficiarii proiectelor cu finanțare europeană pe Programul Operațional Regional (POR) 2014–2020, care au semnat contracte de finanțare pentru dotarea unităților de primiri urgențe sau a ambulatoriilor, să trateze cu responsabilitate și prioritate implementarea acestor proiecte.

Contractul de finanțare pentru SRU Iași a fost semnat, în 31 decembrie 2019, de ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, și de ministrul sănătății, Victor Costache. Ulterior, în 5 februarie, Autoritatea de Management pentru POR 2014-2020 a transmis proiectul CE în vederea aprobării acestui proiect. Investiția depășește 50 milioane euro (47 milioane reprezintă contribuția europeană, iar diferența este asigurată de la bugetul Ministerului Sănătății).

În cadrul POR 2014-2020, au fost semnate 57 de contracte de finanțare, în valoare de 194 de milioane de euro, pentru modernizarea și dotarea cu aparatură medicală a unităților de primiri urgențe din cadrul spitalelor județene. Sistemul medical românesc este sprijinit prin finanțarea nevoilor de reabilitare, modernizare și dotare a 124 de ambulatorii; valoarea acestor proiecte este de 277 milioane de euro.

Prin intermediul celor șapte proiecte regionale care vizează îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale, implementate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, vor fi achiziționate în continuare ambulanțe, inclusiv pentru pacienți cu risc biologic, precum și posturi medicale avansate pentru asistență medicală de urgență. Numărul de ambulanțe estimate a fi achiziționate cu finanțare din POR 2014-2020 este de 1.140; dintre acestea, 420 de ambulanțe au fost deja recepționate.

Comenteaza