Video PropertyShark s-a mutat de tot în România. De la New York, la Cluj

PropertyShark s-a mutat de tot în România. De la New York, la Cluj
Compania de sorginte americană a ajuns la câteva sute de angajați | Foto: PropertyShark

Un antreprenor american în căutare de programatori pentru noua sa firmă a ajuns din întâmplare în Cluj-Napoca după ce a realizat că piața americană era prea competitivă. De atunci a angajat 150 de români și și-a dublat afacerile în ultimii patru ani. Businessman-ul a vorbit despre Cluj la o televiziune din SUA.

Omul de afaceri Matthew Haines a înfiinţat site-ul PropertyShark în care pe baza unei adrese poştale poţi obţine documente publice legate de o proprietate din New York de la fisc, urbanism, departamentul de dezvoltare a locuinţelor, precizează Capital. Ideea de bază este de a ajuta investitorii în luarea deciziei de achiziţie a unei proprietăţi. Astfel poţi afla informaţii pe care agenţii imobiliari le omit.

„La început, afacerea avea sediul în Harlem, dar concuram cu Goldman Sachs pentru cei mai buni programatori. În acea perioadă nimeni nu voia să lucreze pentru o companie imobiliară mică. Era o combinaţie din două lucruri rele: imobiliare şi start-up. Am început să lucrez cu oameni de pe internet din întreaga lume.

Am dat peste un programator pe nume Alexandru, din Cluj. Mi-a spus că este student la o universitate tehnică. 75 de zile mai târziu am avut prima zi de muncă, având opt programatori angajaţi din Cluj. Singura mea legătură cu România a fost Alexandru Palade“, îşi aminteşte Haines.

Chiar dacă va fi nevoit să se mute personal înapoi în New York, baza afacerii va rămâne în România. „Avem în Cluj o echipă de 25-30 de studenţi, angajaţi temporar, care dau zilnic între 8.000 şi 10.000 de telefoane pentru a verifica numerele proprietarilor listaţi pe site“, a explicat acesta.

Pornit ca o afacere antreprenorială, site-ul imobiliar a ajuns în 2010 în portofoliul gigantului software Yardi (SUA). Furnizorul de soluţii de software pentru piaţa imobiliară are sediul în complexul The Office, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Șandor, alături de NEPI Rockcastle.

Din 2013, afacerile PropertyShark în România au crescut de la 32 la 70 de milioane de lei în 2017, şi de la un profit net de 3,9 milioane de lei, la 11,5 milioane, potrivit Ministerului Finanţelor Publice. PropertyShark Cluj (PSC), societate axată pe activități de realizare a softului la comandă (orientat către client), avea în evidențe anul trecut 400 de angajați.

Ca administrator al societății figura Gordon Morell. PSC deținea 2,14% din piața clujeană, principalii competitori locali fiind Endava (12,10%), Softvision (7,06%), NTT DATA România (6,33%), Betfair România (4,90%) și Iquest Technologies (4,77%), conform portalului financiar Termene.ro.

Nișă ignorată în România

Doar 20% dintre directorii generali din sectorul imobiliar înțeleg cum robotica și inteligența artificială le pot îmbunătăți serviciile pentru clienți, numai 43% vor să angajeze specialiști în IT, iar tehnologia nu este privită ca o prioritate pentru executivii din sectorul imobiliar în privința oportunităților, relevă un raport al companiei de consultanță financiară PwC. „Sectorul imobiliar, caracterizat de o utilizare intensivă a capitalului, este, în mod tradițional, unul în care deciziile se iau mai greu și poate fi câteodată marcat de conservatorism. Acest proces ar trebui să înceapă prin construirea unui grup mai divers de specialiști cu abilități digitale, inclusiv prin angajarea de experți în psihologia comportamentală și în analiza datelor, iar aceștia să lucreze alături de talentele deja existente în sectorul imobiliar”, a precizat Francesca Postolache, partener audit la PwC România. 
Comenteaza