Proprietarii de mașini din Cluj le pot da în chirie. Câștigă până la 850 de euro pe lună

Proprietarii de mașini din Cluj le pot da în chirie. Câștigă până la 850 de euro pe lună
Serviciul de car sharing este acum activ în patru orașe ale României | Foto: Perpetoo

Primul serviciu de car sharing de la persoană la persoană din România a fost activat la Cluj de către Aurelian Marin, proprietarul celui mai mare cel mai mare touroperator de pe litoralul românesc, Paradis Vacanțe de Vis. Mașina de închiriat trebuie să nu fie mai veche de 10 ani.

Serviciul se adresează celor care vor să își dea spre închiriere mașinile, precum și celor care vor să le conducă pentru o perioadă între trei ore și 30 de zile. Cei care vor să își listeze mașina și cei care vor să închirieze un autovehicul o pot face pe site-ul Perpetoo, unde trebuie să își creeze un cont în categoria dedicată. Crearea conturilor și utilizarea platformei este gratuită, tariful de închiriere fiind plătit de către cei care vor să închirieze o mașină. Plata se face în momentul confirmării rezervării.

Proprietarii stabilesc singuri tariful de închiriere și beneficiază de asigurare CASCO. Pentru a câștiga între 1.000 și 4.000 de lei, media lunară de venituri estimată de Perpetoo, proprietarii trebuie să aibă în vedere atât condițiile tehnice ale mașinii (cel mult 8+1 locuri, să nu fie mai veche de 10 ani, să aibă revizia auto, RCA și ITP la zi, rovinietă valabilă, să fie echipată corespunzător), cât și interacțiunea constantă cu cei care doresc să închirieze mașina și care îi vor contacta prin intermediul aplicației.

Proprietarii trebuie să accepte cererea de rezervare și perioada aferentă acesteia, într-un interval de 1-13 ore de la primirea solicitării, înainte ca rezervarea să fie considerată confirmată. Cei care vor să închirieze o mașină vor putea alege exact mașina pe care doresc să o conducă.

Documentele  se autocompletează direct în aplicație, iar când proprietarul și cel care o închiriază se întâlnesc pentru predarea vehiculului, procesul de închiriere a fost deja parcurs, singurul pas de făcut fiind inspectarea mașinii, înmânarea actelor acesteia și a unui set de chei.

Reprezentanții companiei estimează că, în primul an de activitate, 3.000 de proprietari vor lista un autovehicul sau chiar mai multe, iar numărul închirierilor va depăși 25.000. Aurelian Marin a identificat potențialul platformelor de tip sharing economy acum doi ani și a început să construiască un model propriu. Planurile companiei vizează o extindere treptată în cât mai multe orașe.

Modelele de afaceri colaborative (sharing economy) au avut un o tendință ascendentă în ultimii 10 ani, companii precum Airbnb devenind giganți la nivel mondial în domeniul lor. Un exemplu este serviciul de car sharing peer to peer (închiriere de mașini de la persoană la persoană), prin intermediul căruia utilizatorii își pun la dispoziție mașina personală spre închiriere, pe o platformă specializată, în schimbul unei sume de bani.

Serviciul este deja utilizat cu succes în țări din întreaga lume ca SUA, Canada, Australia, Franța, Spania, Portugalia, Anglia, Suedia, Cehia sau Germania. Perpetoo este dezvoltat din capital privat românesc, care însumează 350.000 de euro, iar la dezvoltarea și optimizarea platformei lucrează o echipă de 40 de specialiști.

Acesta își propune să contribuie la fluidizarea traficului în marile orașe prin eficientizarea parcului auto existent și la crearea unei piețe și mai competitive de închirieri de mașini: proprietarii să câștige venituri suplimentare prin închiriere, iar românii și turiștii să poată plăti mai puțin când vor să închirieze o mașină.

Comenteaza