Proprietarii fabricii de ciment din Turda vor să cumpere un producător de BCA

Proprietarii fabricii de ciment din Turda vor să cumpere un producător de BCA

Elvețienii care au preluat fabrica de ciment din municipiul Turda - transformată în terminal - au solicitat Consiliul Concurenței din România (CCR) să îi aprobe achiziționarea Somaco Grup Prefabricate (SGP).

CCR a anunțat că analizează tranzacția prin care Holcim România preia Somaco. SGP este producător de materiale de construcție, specializat în prefabricate din beton și beton celular autoclavizat (BCA).

Somaco operează cinci fabrici de materiale prefabricate din beton în Teiuș, Timișoara, Târgoviște, Buzău și Roman, precum și o fabrică destinată producției de BCA în Adjud. Holcim România, membră a grupului elvețiano – francez LafargeHolcim, este producător de materiale de construcții specializat în producerea cimentului și betoanelor.

Grupul deține în România două fabrici de ciment, în Câmpulung (județul Argeș) şi în Aleşd (Bihor), o staţie de măcinare şi trei terminale de ciment la Turda (Cluj), Roman (Iași) și București, 15 stații ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali.

Operaţiunea este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului CCR. Instituția va evalua concentrarea pentru a stabili compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Au închis producția de ciment alb

După ce a preluat fabrica din Turda, Holcim a închis producţia de ciment alb, iar investiţia pentru o fabrică nouă în judeţ a fost blocată de criza de acum un deceniu. Proiectul prevedea o nouă fabrică de ciment în comuna Mihai Viteazul, investiție estimată la 400 de milioane de euro. Terenul se afla în proprietatea companiei, dar demararea investiţiei era justificată doar de revenirea puternică a pieţei construcțiilor. Principalul competitor din România al LafargeHolcim, HeidelbergCement, a înființat o stație de betoane la Cluj-Napoca.

Comenteaza