ANPC, sfaturi de Moș Niculae. La ce să fim atenți când cumpărăm dulciuri/ E-urile care "pot afecta negativ activitatea și atenția copiilor"

ANPC, sfaturi de Moș Niculae. La ce să fim atenți când cumpărăm dulciuri/ E-urile care "pot afecta negativ activitatea și atenția copiilor"

Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, atenționează părinții ca, în această perioadă, să cumpere dulciuri pentru copii numai dacă sunt însoțite de etichete în limba română și să țină cont de informațiile înscrise pe acestea.

"Atenţionez părinţii care doresc să facă o surpriză cât mai plăcută copiilor lor ca înainte de a cumpăra diverse sortimente de bomboane şi ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), să aibă în vedere ca toate aceste produse să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română şi să ţină cont de următoarele recomandări: dulciurile care conţin coloranţii E 110-galben portocaliu, E 104- galben de chinolină, E 122- Carmoizină, E 129- Roşu allura, E 102- Tartrazina, E 124- Roşu ponceau etichetarea trebuie să prezinte menţiunea "poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora"; Ciocolata trebuie să conţină declaraţia privind "substanţa uscată de cacao ...% minimum" astfel încât să poată fi ales sortimentul care satisface cel mai bine gustul consumatorului", a precizat Paul Anghel, citat de Agerpres.

El susţine că pentru persoanele care suferă de alergii, eticheta oferă informaţii privind posibilele componente cu efecte alergene, denumirile acestora fiind accentuate pentru a putea fi evidenţiate în lista ingredientelor.

"Dulciurile, ciocolata şi produsele pe bază de cacao (produsele alimentare în general) care se dăruiesc cu preponderenţă cu ocazia sărbătorii lui Moş Nicolae trebuie consumate moderat, cu responsabilitate. În acest sens se va avea în vedere declaraţia nutriţională care oferă informaţiile privind valoarea energetică, conţinutul de grăsimi, conţinutul de acizi graşi saturaţi, conţinutul de glucide, din care conţinutul de zaharuri, conţinutul de proteine şi conţinutul de sare", a mai spus Paul Anghel.

Comenteaza