Radiografia portofelului la români: nu dăm 2 bani pe educație și economisim doar 13% din câștigul lunar

Radiografia portofelului la români: nu dăm 2 bani pe educație și economisim doar 13% din câștigul lunar
| Foto: activenews.ro

Puțin peste 6.000 de lei a câștigat în medie o familie din România în ultimul trimestru al anului trecut, în condițiile în care cheltuielile se ridicau la mai mult de 5.000 de lei, iar o persoană avea un câștig mediu de aproape 2.400 de lei.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul IV 2021, în termeni nominali, 6.055 lei pe gospodărie şi 2.395 lei pe persoană, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate miercuri.

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul IV 2021, în medie, de 5.291 lei lunar pe gospodărie (2.093 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,4% din nivelul veniturilor totale.

Românii nu dau 2 bani pe educație și economisesc doar 13% din venitul lunar. Pe ce cheltuie lumea banii

Sursă grafic: insse

Conform INS, veniturile băneşti au fost, în medie, de 5.591 lei lunar pe gospodărie (2.212 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 464 lei lunar pe gospodărie (183 lei pe persoană).

INS menţionează că salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, respectiv 68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor.

Potrivit statisticii, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,2%), veniturile în natură (7,7%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%).

Românii nu dau 2 bani pe educație și economisesc doar 13% din venitul lunar. Pe ce cheltuie lumea banii

Românii nu dau 2 bani pe educație sau pe asigurări

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Românii nu dau 2 bani pe educație și economisesc doar 13% din venitul lunar. Pe ce cheltuie lumea banii

Totodată, cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).

INS menţionează că mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2021, în medie, 32,3% din consumul gospodăriilor.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza