Rădulescu - Banca Transilvania: Prognoza pentru cresterea economică a României este de 2,6%. Inflația scade la 8,5% anul acesta

Rădulescu - Banca Transilvania: Prognoza pentru cresterea economică a României este de 2,6%. Inflația scade la 8,5% anul acesta

Prognoza curentă este de creştere a economiei României cu 2,6% în acest an, iar din punct de vedere nominal PIB-ul va depăşi 300 de miliarde de euro, consideră Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică, Banca Transilvania.

„Pentru 2023, perspectivele curente, după părerea mea, pot fi uşor revizuite în sus dacă nu vom asista la izbucnirea unui conflict mondial de amploare, pentru că sunt din ce în ce mai multe voci care exprimă faptul că riscul incidenţei unui al treilea război mondial este în creştere. Prognoza curentă este de creştere pentru 2023 a economiei României cu 2,6% în volum. Atenţie, acest scenariu are la bază perspectiva continuării ciclului investiţional post-pandemie cu o creştere pe investiţii productive de peste 6% cu impact de antrenare în economie", a spus marţi Andrei Rădulescu, la conferinţa „Anul financiar 2023", eveniment organizat de Finmedia şi Piaţa Financiară, potrivit Agerpres.

El a amintit că anul trecut PIB-ul nominal a crescut cu peste 40 de miliarde de euro, fiind un nivel record de creştere pentru acest indicator. Andrei Rădulescu a declarat că este foarte probabil ca anul acesta PIB-ul nominal al României să depăşească 300 de miliarde de euro.

„Inflația coboară la 8,5% în 2023”

Economistul susţine că ar trebui să fie accelerate reformele structurale pentru a se ajusta cele două deficite gemene: deficitul de cont curent şi deficitul finanţelor publice.

În ceea ce priveşte inflaţia, Andrei Rădulescu a menţionat că indicele armonizat al preţurilor de consum a avut în 2022 o medie anuală de 12%, faţă de 4,1% în 2021, iar în acest an ar trebuie să coboare la 8,5% şi la 4,3% în 2024. El consideră că în acest context există spaţiu ca BNR să recalibreze politica monetară şi nu este exclus să asistăm la o reducere a ratei de dobândă de politică monetară în a doua jumătate a acestui an.

Comenteaza