Raport Banca Transilvania: măsurile fiscale vor reduce piața imobiliară

Raport Banca Transilvania: măsurile fiscale vor reduce piața imobiliară

Economistul șef al Băncii Transilvania (BT) Cluj, Andrei Rădulescu, spune că prețurile la case au urcat în trimestrul III al anului trecut față de 2017, însă modificările pe care le-a anunțat conducerea țării vor reduce în 2019 din avântul imobiliar.

Conform datelor publicate de Eurostat prețurile caselor au scăzut în România cu un ritm trimestrial de 0,7% în trimestrul III din 2018. Cu toate acestea, dinamica an/an a accelerat de la 4,7% în T II la 5,7% în TIII, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, majorarea venitului real disponibil al populației și programul Prima Casă.

“În scenariul central ne așteptăm la ajustări pe acest sector al economiei pe termen scurt, pe fondul provocărilor din sfera pieței creditului și investițiilor productive, exacerbate de măsurile fiscal-bugetare recent anunțate”, a menționat Andrei Rădulescu.

În Zona Euro prețurile caselor au crescut în TIII cu 1,6% raportat la T II, conform Eurostat. Dinamica anuală a decelerat de la 4,4% în TII la 4,3% în TIII, evoluție care confirmă faza de maturitate a ciclului economic postcriză.

Evoluțiile macroeconomice (inclusiv optimismul privind negocierile comerciale SUAChina), știrile companiilor (Commerbank, Banco Sabadell, Telecom Italia) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au influențat piața financiară.

Comenteaza