“Răscoala” din Apuseni are efect la Cluj. Se reabilitează drumul Turda - Câmpeni

“Răscoala” din Apuseni are efect la Cluj. Se reabilitează drumul Turda - Câmpeni
Drumarii pun material antifisură și mixtură asfaltică pe DN 75 | Foto: DRDP
“Răscoala” din Apuseni are efect la Cluj. Se reabilitează drumul Turda - Câmpeni
“Răscoala” din Apuseni are efect la Cluj. Se reabilitează drumul Turda - Câmpeni
“Răscoala” din Apuseni are efect la Cluj. Se reabilitează drumul Turda - Câmpeni
“Răscoala” din Apuseni are efect la Cluj. Se reabilitează drumul Turda - Câmpeni

Moții care amenințau că vin să protesteze cu o coloană de mașini la Cluj-Napoca au un prim motiv de satisfacție. Drumarii au început să repare șoseaua care unește localitățile Câmpeni (Alba) și Turda (Cluj).

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a anunțat că secția producție execută lucrări de reparații ale dalelor de beton cu geocompozit antifisură și mixtură asfaltică pe Drumul Național 75, kilometrii 70-72, în localitatea Câmpeni. Locuitorii din Valea Arieșului amenințau că vor protesta la Prefecturile din Alba și Cluj pentru a atrage atenția asupra stării DN 75.

Inițiator al petiției online: „Drumul dintre Turda și Câmpeni - o batjocură pentru Țara Moților, o insultă pentru moți și o mare rușine pentru România” Irimie Popa, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a anunțat protestul în rețelele de socializare.

„Protest la Prefectura Alba și la Prefectura Cluj. Noi, moții, locuitori ai Văii Arieșului, vineri, 14 mai, la orele dimineții, cu plecare din Câmpeni, în coloană, cu mașinile, sătui de atâta uitare și batjocură, ne vom deplasa pentru a face o ”vizită” la Prefectura Alba, continuând, în aceeași zi, cu Prefectura Cluj.

Deplasarea o vom realiza cu scopul de a atrage atenția asupra stării deplorabile în care au ajuns segmentele DN 75 de la Turda la Câmpeni. Batjocura la care suntem sistematic și cinic supuși trebuie să înceteze. Ne-a ajuns! Acest protest, dacă trebuie, va constitui numai o repetiție pentru o viitoare vizită la București, pe ruta Militari - Cotroceni - Ministerul Transporturilor. Suntem moți, suntem dârji și ne vom ține de cuvânt!".

Petiția a fost adresată ministrului transporturilor, dar și prefecților din Cluj și Alba. "Drumul care leagă Turda de Câmpeni a ajuns să fie un calvar pe care vi-l putem descrie succint cam așa: gropi, praguri, șanțuri înfundate, terasamente surpate. Această cale de acces, care leagă Țara Moților de Turda, nu a mai fost reabilitată de dinainte de 1989 cu adevărat.

Legătura Țării Moților este necesară nu numai cu Alba-Iulia, ci și cu Turda și Cluj-Napoca, orașe în care mulți dintre noi muncim. Dar factorilor de decizie din Alba nu le pasă, doar acest drum nu leagă Țara Moților cu capitala de județ, celor de la Cluj, nici lor, doar face legătura cu alt județ.

Acest drum a fost schilodit de trecerea timpului dar și de traficul greu rezultat din exploatarea unor resurse din zona noastră, a Țării Moților, lemnul sau agregatele de nisip și piatră care au alimentat diverse sectoare de autostrăzi din județele Alba sau Cluj.

Noi, rămași fără locuri de muncă, fără resurse, nu putem să valorificăm ceea ce ne-a mai rămas, turismul, drumul, important de acces dinspre Turda și Cluj-Napoca, devenind locul în care ne stricăm sistematic mașinile. Acest sector de drum național, pe raza celor două județe, a devenit o batjocură plină de cinism la adresa noastră, a moților. Constituie o enormă rușine pentru o țară aflată în UE în anul 2021.

Vă rugăm să întreprindeți toate demersurile pentru reabilitarea DN 75 Turda - Câmpeni pe segmentul de drum care aparține județelor Cluj și Alba. Noi nu vom mai accepta cârpeli. Acel drum poate fi reabilitat prin bani europeni, trebuie numai păsare din partea celor care ne conduc. Înțelegerea noastră se apropie de sfârșit, iar noi ne vom bate pentru drepturile noastre dacă vom mai fi batjocoriți!".

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza