Răsturnare de situaţie în cazul Bechtel. De ce nu s-a mai reziliat contractul pentru Autostrada Transilvania

Răsturnare de situaţie în cazul Bechtel. De ce nu s-a mai reziliat contractul pentru Autostrada Transilvania
Răsturnare de situaţie în cazul Bechtel. Contractul cu americanii pentru construirea autostrăzii Transilvania nu se mai reziliază astăzi, aşa cum declara săptămâna trecută ministrul delegat pentru infrastructură, Dan Şova. Contactat de Realitatea TV, ministrul nu a putut avansa un termen pentru rezilierea contractului şi nici nu a dorit să precizeze dacă s-a ajuns la un acord privind despăgubirile pentru americani.

Potrivit Mediafax, Dan Şova a declarat joia trecută, răspunzând unei întrebări legate de contractul cu Bechtel, că "Luni se încheie cu totul". În urmă cu două săptămâni ministrul pentru infrastructură spunea și la emisiunea Jocuri de Putere că acest contract urmează să fie reziliat. Vezi declaraţia în materialul video

Proiectul Autostrăzii Transilvania este unul dintre cele mai controversate şi păguboase din istoria recentă. Lucrările pentru autostradă ar fi trebuit să fie finalizate anul trecut, pentru o valoare totală de aproximativ 2,2 miliarde de euro. Americanii au construit însă până în prezent doar 52 dintre cei peste 540 de kilometri ai autostrăzii, şi au încasat mai bine de 1,2 miliarde de euro. "Asta e o afacere eminamente PSD", spune fostul ministru Radu Berceanu. "Ei au făcut contractul. Şi-au luat măsurile necesare de apărare, cum aveau majoritate au trimis o ordonanţă în Parlament, a fost votată, de aici încolo nimeni nu poate să fafcă nimic, aşa a fost voinţa Parlamentului".

Fostul ministru Miron Mitrea explică şi el ce s-a întâmplat cu contractul pentru Autostrada Transilvania. "În 2005 a fost renegociat, iar din contractul iniţial cu proiectare şi execuţie s-a scos proiectarea; s-au făcut greşeli de începător, nu ştiu dacă a încercat cineva să facă rău sau n-a ştiut meserie". Mitrea spune că a fost reclamat la autorităţi ca ministru. "M-au reclamat la DNA şi la Procuratură, dar au constatat că am dreptate. Miniştrii nu semnează contrate; ai directori, a fost semnat de directorul companiei. Nu ştiu dacă vreun ministru a semnat vreun contract, dar dacă a făcut-o a fost o ilegalitate şi trebuie să meargă la puşcărie", spune Mitrea.

Nici până azi nu s-au găsit oficial vinovaţii pentru paguba creată de contractul cu Bechtel.

Comenteaza