Rate mai mari la bănci de la 1 aprilie. Nu e păcăleală!

Rate mai mari la bănci de la 1 aprilie. Nu e păcăleală!

Indicele interbancar IRCC a ajuns la 1,86%, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României. 

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,86% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la 3 luni, la cea mai ridicată valoare din ultimii aproape 9 ani

Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 4,60% pe an, de la 4,59% pe an cât a fost miercuri şi a atins cea mai ridicată valoare din 8 iulie 2013 şi până acum.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 4,68%, iar ROBOR la 12 luni a rămas la 4,73% pe an.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...