Reacția defensivă a bugetarului care își face bloc de 3 milioane. Ce are de ascuns?

Reacția defensivă a bugetarului care își face bloc de 3 milioane. Ce are de ascuns?
Strada Salcâmului 1-3

Supraveghează piața de construcții și se apucă de construit. Când îl întrebi, vorbește de parcă l-ai prins cu mâța în sac.

 

Meseria de jurnalist îți propune momente de uimire chiar și acolo unde nu te aștepți. Teoretic, ești pregătit să nu fii surprins la surprize. Dar nu totdeauna îți iese. Reacția șefului Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Laurențiu Viorel Ruen, pe care l-am întrebat despre blocul cu șase etaje pe care l-a autorizat pe strada Salcâmului, a constituit o surpriză. Neplăcută.

Când îl întrebi pe un personaj cu o asemenea funcție despre proiectul său imobiliar, te aștepți la un răspuns complex. Comunicarea ar trebui să fie fără fisuri. Tipul se presupune că este ”doxă” la construcții; apoi, un om cu poziția lui se aruncă public, cu nume și prenume, într-o solicitare de documentații pentru construire, numai dacă are toate măsurile luate: poate explica exact de unde ia banii pentru clădire sau cum altfel va duce proiectul la bun sfârșit, ce va face să evite orice bănuială de conflict de interese. Așa cum știți, ISC are misiunea să supravegheze piaţa produselor pentru construcţii. În loc de așa ceva, vine o reacție acră, necooperantă, defensivă.

”Dar eu nu vă pot spune. Mergeți la primărie și consultați documentația. Trebuie să vă spun eu? Nu am ce să vă spun. Am avut o construcție și am o autorizație. E vreo problemă? Ce? Trebuie să scrie la ziar?”. Întrebat de unde are banii pentru construcție, Ruen s-a rezumat la ”Asta e problema mea”, după care a trecut direct la salutul de final.

Autorizația a fost eliberată de către Direcția de urbanism a primăriei în urmă cu aproape două luni și ea respectă planul urbanistic general: Ruen poate ”urca” până la 28 m înălțime, dar planșa spune că nu are o asemenea ambiție. În autorizație se arată că proiectul valorează circa 3 milioane de lei, iar asta este - cel mai probabil - o sumă diminuată față de realitate. Toți constructorii estimează în minus, pentru că astfel au de plătit taxe de autorizare mai mici. Ruen construiește pe Salcâmului 1-3 în nume personal.

Ca să fie limpede: omul nu are suficienți bani declarați ca să construiască singur acest bloc decât dacă îi ține ascunși la saltea. Declarația sa de avere este AICI. Foarte probabil, se va asocia cu un dezvoltator, iar, la urmă, vor împărți banii pentru cele 30 de apartamente și spațiile comerciale. Nu ar fi nimic ilegal, ba chiar e o practică. Dar reacția defensivă a șefului ISC ne face să avem suspiciuni că el are lucruri de ascuns.

Vom fi atenți cine este dezvoltatorul cu care se va asocia și ce legături istorice există între Ruen și acesta. S-ar putea să găsim lucruri întunecoase. Că nu se vorbește de azi, de ieri, de felul în care se fac controale de către această instituție pe șantiere și de modul în care se aleg proiectele la care ISC nu participă. La acest proiect, ISC va trebui să fie foarte implicat; și nu doar prin șeful său regional.

Comenteaza