Reacție bancară la noile biruri: BT sistează noile achiziții, BCR renunță la investițiile în România

Reacție bancară la noile biruri: BT sistează noile achiziții, BCR renunță la investițiile în România

Banca Transilvania (BT) Cluj amenință că renunță la noi achiziții pe piața românească, iar Banca Comercială Română (BCR), la investițiile în dezvoltare după ce Guvernul României (foto) a anunțat că vrea să schimbe taxarea sistemului bancar.

”Vedem că suntem penalizați suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naționalizarea profiturilor, chiar dacă BT a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marja redusă, impusă de stat. Aceasta după ce am investit 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elvețieni destinate clienților Volksbank și Bancpost și după ce am susținut programele statului român – Prima Casă, Start-Up Nation și cele ale FNGCIMM.

Având în vedere incertitudinea generată de discuțiile legate de această taxă și turbulențele econonomice pe care taxarea suplimentară le va aduce, nu avem intenția să continuăm planul de achiziții în România, așa cum ne propusesem. Consolidarea sistemului bancar din țara noastră – la care BT a contribuit prin achiziția Volksbank România și Bancpost – este în beneficiul direct al clienților, conducând la reduceri de costuri, dar este improbabil că acest lucru să continue în lumina atitudinii actuale față de bănci.

Dobânzile din piață bancară sunt rezultatul costurilor băncilor și a concurenței pentru clienți. Taxarea suplimentară (la un nivel agresiv) va crește costurile băncilor. Băncile vor fi nevoite să reducă costurile, să își reajusteze prețurile și să limiteze investițiile. Lipsa profitului va limita capacitatea noastră de dezvoltare și acest lucru însemna că tot mai puține categorii de clienți vor avea acces la finanțare, lucru care se va vedea tocmai în limitarea creditării companiilor mici și a populației”, a transmis conducerea BT, conform Banking News.

După ce BT anunța că sistează planurile de investiții, a venit rândul altei bănci mari, BCR, să renunțe pe moment la investiții efectuate în România. „Avem sub revizuire toate planurile de investiţii pe care le aveam până acum”, a afirmat Sergiu Manea în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Manea a declarat că banca ia în calcul să îşi amâne planurile de investiţii ca urmare a introducerii noii taxe pentru bănci. Reacții negative au sosit și din partea grupurilor Raiffeisen și UniCredit.

BT și BRD au înregistrat pierderi importante la Bursa de Valori București după anunțul din decembrie al ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici. Declinul este alimentat și de doza ridicată de necunoscut cu privire la modalitatea de taxare a activelor bancare în contextul în care la o lună de la anunţul ordonanţei nr. 114 guvernul încă nu a clarificat dacă aceste active se taxează trimestrial sau anual.

Guvernul a introdus de la 1 ianuarie o taxă pe activele bancare denumită iniţial de lăcomie, în urma căreia instituţiile de credit din România sunt impozitate diferenţiat în funcţie de nivelul dobânzii ROBOR. Modalitatea de taxare încă nu este clară şi nici nu este explicată în Monitorul Oficial: trimestrială sau anuală. 

Comenteaza