Record la bursă. Banca Transilvania și Nuclearelectrica, "locomotive" de țară în pandemie

Record la bursă. Banca Transilvania și Nuclearelectrica, "locomotive" de țară în pandemie

Șefii Bursei de Valori București (BVB) pun recordul de tranzacționare de anul trecut, de 3,7 miliarde de euro, pe seama includerii României pe piața emergentă de capital, cu Banca Transilvania (BT) Cluj și Nuclearelectrica (SNN) în prim-plan.  

Un record absolut de tranzacționare a fost consemnat în 2020 la BVB. investitorii prezenți pe bursă românească au tranzacționat instrumente financiare de 18,3 miliarde lei. Este cea mai mare valoare înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu 25% recordul anterior consemnat în 2007.

Valori record au fost realizate pe segmentul principal în 2020 și în ceea ce privește lichiditatea medie zilnică, de 73 de milioane de lei, cu 54% peste nivelul din 2019. 

Piața de capital din România a încheiat anul cu o creștere de 3,4% prin prisma indicelui BET-TR, ce include și dividendele, o performanță într-un context dominat de incertitudinile generate de pandemie. Indicele BET-TR a fost la final de an de 16.500 de puncte, un nou maxim istoric.

„Piața de capital a demonstrat, în poate cel mai complicat an din istoria recentă, de ce este o sursă de oportunități pentru companii și pentru investitorii interesați să își sporească bunăstarea. Investitorii individuali au găsit la BVB oportunități de tranzacționare excelente care să corespundă profilului lor de risc. Companiile au putut apela cu încredere la mecasnismele oferite de piață de capital.

Statul român a putut accesa, rapid și eficient, lichiditățile de care avea nevoie într-un context extrem de dificil. Vrem să ducem BVB cât mai aproape de clienții de retail și explorăm toate canalele care ne ajută să ne atingem acest obiectiv. Trăim într-un mediu marcat de dobânzi scăzute și exces de lichiditate, ceea ce va susține prețul acțiunilor” a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

„Prioritatea nr. 1 pentru 2021 este creșterea numărului de investitori și creșterea participării voluntare la piața de capital. E esențial să avem un parteneriat cu autoritățile pentru dezvoltarea pieței de capital.

Ne dorim să vedem cât mai multe companii de stat la cotă bursei pentru că prin listarea unor pachete minoritare pe bursă se eficientizează activitatea acestor companii prin regulile impuse de piață de capital. Pentru 2021, ne așteptăm că reprezentativitatea României în indicii piețelor emergente să crească prin includerea altor companii în structură acestora”, a afirmat Adrian Tănase, director general al BVB.

Piața de capital din România a fost inclusă, din septembrie 2020, în rândul piețelor emergente, potrivit clasificării realizate de furnizorul global de indici FTSE Russell. Promovarea țării a fost posibilă odată ce două companii românești, BT și Nuclearelectrica, au îndeplinit criteriile necesare.

Comenteaza