Regina Maria a cumpărat clinicile Hiperdia din Cluj

Regina Maria a cumpărat clinicile Hiperdia din Cluj
Centrele Hiperdia din Cluj-Napoca vor fi redenumite Regina Maria

Rețeaua medicală Regina Maria a preluat patru centre Hiperdia care au fost cumpărate anul trecut de către operatorul de servicii de imagistică medicală Affidea.

Centrele preluate sunt Cluj Observatorului şi Cluj Medicală 3, Arad și Orăştie, iar valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. “Decizia este în deplin acord cu direcţiile stabilite de Consiliul Concurenţei în 2017, odată cu achiziţia celor 23 centre Hiperdia de către Affidea. Vom continua să investim în cele 36 de centre pe care le avem; în acelaşi timp ne propunem să ne extindem serviciile şi în alte regiuni ale ţării”, a spus Radu Gorduza, director general al Affidea România.

“Piaţa medicală este departe de a fi consolidată, există în continuare foarte multe ocazii de creştere prin achiziţii; tocmai de aceea urmărim orice oportunitate strategică, aliniată la cerinţele noastre de calitate şi dezvoltare”, a declarat Fady Chreih, CEO al rețelei Regina Maria.

Consiliul Concurenţei a decis că Affidea trebuie să renunţe la patru clinici Hiperdia dintre cele 23 achiziţionate în zone în care este risc de concentrare economică. Instituția a indicat preocupări concurenţiale în privința unei posibile poziţii a companiei rezultată în urma concentrării pe aceste pieţe.

Affidea, unul din cei mai mari furnizori de servicii de imagistică medicală de înaltă performanţă şi tratament al cancerului din Europa, a semnat în 2017 un acord angajant de achiziţie a centrelor de diagnostic Hiperdia, ce operează 23 de unități în 12 judeţe, cu afaceri de 77 milioane de lei. Surse din piaţă susţin că tranzacția s-a ridicat la 50 de milioane de euro, fiind preluat pachetul integral al Hiperdia.

Affidea se obliga ca 10 ani să nu aibă control direct sau indirect, total sau parțial, asupra celor patru clinici vândute. Cele patru centre Hiperdia vor trece printr-un proces de rebranding în Regina Maria. Grupul de servicii medicale private Affidea, fost Euromedic, este controlat de miliardarul elvețian Ernesto Bertarelli prin fondul de investiții Waypoint Capital (Elveția).

Grupul Waypoint își desfășoară activitatea în două sectoare: științe medicale și gestionarea activelor, încluzând și domeniul imobiliar. În 2015, Affidea a preluat și centrele medicale Sanmed din România.

În același an Euromedic, operator de servicii medicale private, a trecut printr-un proces de rebranding. Affidea este întregistrată în Olanda, dar are sediul operațional în Ungaria, dispune de 230 de centre proprii în Europa, cu 5.000 de medici și face 10 milioane de examinări anual.

Hiperdia furnizează servicii de imagistică medicală, analize de laborator și consultații clinice. În 2007, Bedminster Capital Management, administratorul fondului de investiții Southeast Europe Equity II, cumpăra un pachet de 65% din acțiunile Hiperdia, cu 15 milioane de euro.

Regina Maria este cel mai important furnizor de servicii medicale integrate premium din România, cu 50 de spații proprii, 5 spitale, 4 centre cu spitalizare de zi, 2 maternități, 8 campusuri medicale, 18 centre de imagistică, 21 laboratoare de analize, o bancă proprie de celule stem și 200 de policlinici partenere. Aceasta reunește 5.000 de angajați și colaboratori, deservește 2,2 milioane de pacienți și are un portofoliu de 465.000 de abonamente medicale. 

Spitalul privat din Cluj-Napoca inițiat de rețeaua Regina Maria se află acum în construcție, fiind realizat în parteneriat cu omul de afaceri Horia Ciorcilă. Investiția de pe Calea Dorobanţilor este de 15 milioane de euro. Acesta va avea o suprafaţă de 7.000 mp, fiind cea mai mare investiţie a rețelei în afara capitalei. În primul an se preconizează un flux de 10.000 de pacienţi în spital şi în ambulatoriu. Noul spital va crea peste 300 de locuri noi de muncă, potrivit conducerii reţelei.

Comenteaza