Regiunea Centru se conectează la Autostrada Sebeș - Turda

Regiunea Centru se conectează la Autostrada Sebeș - Turda

Două tronsoane din drumurile județene pe care Consiliul Județean (CJ) Alba le va moderniza vor face legătura dintre zonele submontane din centrul județului cu Drumul Național 1 și cu Autostrada 10 (Sebeș - Turda).

La sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru au fost semnate două contracte de finanțare din perioada de programare 2014-2020 pentru reabilitarea drumurilor județene din regiune.

Cele două rute conectează 10.000 de locuitori cu zona activă aflată în plină dezvoltare din inima județului, pe traseul Sebeș - Alba Iulia - Teiuș - Aiud, asigurând conectivitatea zonei aflate pe dreapta Mureșului cu coridoarele de transport europene. Cele două contracte de finanțare, de 15,3 milioane lei, au fost semnate de către președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, și de Simion Crețu, director general al ADR Centru.

În vederea îmbunătățirii mobilității rutiere locale și interregionale, CJ Alba a propus spre finanțare reabilitarea a două tronsoane din DJ107K și DJ103E, de 13 km, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

Cele două tronsoane supuse modernizării au durata de valabilitate depășită demult, prezentând numeroase și grave degradări atât ale îmbrăcăminții căii de rulare, cât și cedări ale structurii rutiere. Este vorba de rutele DJ107K Galda de Jos – Mesentea – Benic - Întregalde (6 km) și DJ103E: DN1 Gârbova de Jos– Gârbovița - Gârbova de Sus (7,6 km).

”Atât pentru județul Alba, cât și pentru celelalte din regiunea noastră, este foarte important că se investește în reabilitarea sistemului rutier, deoarece cu cei peste 700 km modernizați în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu în ultimii 15-20 de ani, cu fonduri europene, practic am depășit cu mult calitatea transportului pe unele arterele naționale. În multe cazuri, este mai ușor și mai frumos să circuli pe drumurile județene reabilitate decât pe acele drumuri naționale unde nu s-au făcut investiții importante”, a declarat Simion Crețu.
Comenteaza