Regiunea Clujului, nr. 1 în România la asigurarea obligatorie a locuințelor

Regiunea Clujului, nr. 1 în România la asigurarea obligatorie a locuințelor

Regiunile cel mai bine acoperite prin acest tip de asigurare sunt Transilvania (21% din totalul polițelor încheiate), București (20%) și Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mică acoperire o întâlnim în Bucovina (3% din totalul polițelor), Maramureș (3%), Crișana (4%) și Dobrogea (4%).

Un semnal pozitiv este dat de primării cum sunt cele ale Brașovului sau Aradului care au anunțat că vor face controale pentru a verifica încheierea asigurării obligatorii a locuinței. Prin implicarea autorităților, cresc semnificativ șansele ca numărul locuințelor asigurare să fie tot mai mare.

1,7 milioane de locuințe erau asigurate printr-o poliță PAD (asigurarea obligatorie a locuinței) la finalul anului 2020, gradul de cuprindere în asigurare ajungând la 19%. Creșterea numărului de polițe încheiate în 2020 s-a resimțit și la nivelul asigurărilor facultative de locuință, numărul lor crescând ușor.

Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a achitat anul trecut despăgubiri de 5,6 milioane de lei. Inundațiile au provocat cele mai mari daune, ducând la despăgubiri de 4,07 milioane de lei, urmate de alunecările de teren, cu 1,46 milioane de lei și cutremurul, cu 128.096 de lei.

PAID a precizat că este esențială investiția în informarea, conștientizarea și pregătirea populației în eventualitatea producerii unui dezastru de proporții, cum a fost cutremurul din 4 martie 1977.

Comenteaza