Renaște industria la Câmpia Turzii. Uzină austriacă în incinta vechiului combinat

Renaște industria la Câmpia Turzii. Uzină austriacă în incinta vechiului combinat
Colosun industrial din Austria s-a orientat către producția din zona Clujului

Colosul industrial austriac Voestalpine a deschis o uzină de tratamente termice în zona fostului combinat Industria Sârmei, perimetru în care compania ungară Terran a ridicat anul trecut o unitate de producție de țigle de beton.

“Azi am avut deosebita plăcere să răspund invitației adresate de către societatea Voestalpine, divizia High Performance Metals, societate cu capital austriac, cu sediul central în Linz, la inaugurarea noii fabrici de la Câmpia Turzii. Investiția din incinta combinatului reprezintă una dintre cele mai importate secții ale grupului și se va ocupa de tratamente termice de cea mai bună calitate, în cel mai scurt timp. Un nou pas în reindustrializarea Câmpiei Turzii, o nouă diversificare pe piața locurilor de muncă”, a menționat primarul Dorin Lojigan.

Grupul Voestalpine este unul dintre principalii furnizori din Europa pentru industria auto, electrocasnice și industrie energetică, fiind un lider mondial în tehnologia căilor ferate, oțelurilor de scule și profilelor speciale. Voestalpine are în componența sa 500 de companii de distribuție și producție, distribuite împărțite în diviziile Steel, High Performance Metals, Metal Engineering și Metal Forming.

Grupul are sediul central în Linz. Brandul Voestalpine se regăseste în numeroase produse cum ar fi cea mai recentă generație Airbus, Atomium din Bruxelles, Stadionul Wembley din Londra sau Burj Dubai, cea mai înaltă clădire din lume.

Divizia Divizia High Performance Metals se concentrează pe materiale de înaltă performantă, oțeluri și aliaje speciale pentru aplicații cu o componentă tehnologică puternică. Alături de companiile de producție cu sediul în Austria, Germania, Suedia, Brazilia și SUA, o rețea globală de companii de vanzări și de servicii asigură o apropiere constantă de clienți. Din 2017 Voestalpine High Perfomance Metals România este noul nume al companiei Bohler Uddeholm România.

Investiții în serie din fostul imperiu

Anul trecut, compania ungară Terran a achiziționat un teren din cadrul fostei fabrici Industria Sârmei pe care a ridicat o unitate de producție de țigle de beton, destinată în principal pieței românești.

“Vânzările foarte bune înregistrate și mărimea pieței de aici au reprezentat factori decisivi pentru a construi o fabrică în România. Investiția a demarat în 2016, prin achiziționarea terenului, iar în primăvara lui 2018 am început probele de producție.

În 2019 continuăm investițiile pentru a extinde capacitatea de producție pentru două game în plus”, a declarat Attila Godi, director general al Terran.

Investiția se ridică la 5 milioane de euro. Fabrica se întinde pe 2.500 mp și dispune de o platformă de depozitare de 1,5 ha. Terran a intrat pe piața din România și comercializează țigle de beton, accesorii pentru sistemul de învelitori din acoperiș. Grupul în proprietatea familiei Vilmos Meszaros.

Combinatul Industria Sârmei a fost privatizat în 2003, fiind preluat de firma Conares Trading, înregistrată în Elveția, cu 27 de milioane de euro. Conares a devenit apoi parte a grupului rus Mechel. În 2013 societatea locală - unde mai lucrau 380 de angajați - a intrat în insolvență. În 2013 rușii și-au vândut toate proprietățile din România, la prețul simbolic de 230 de lei, firmei Invest Nikarom București.

Comenteaza