Restanţele clujenilor la bănci au crescut de 8 ori în doi ani

Restanţele clujenilor la bănci au crescut de 8 ori în doi ani
Scăderea salariilor, şomajul şi deprecierea leului au lovit din plin persoanele cu credite la bănci. Cei care s-au împrumutat în franci elveţieni au fost neinspiraţi: ratele s-au majorat cu 60%.
Datoriile clujenilor către bănci au crescut vertiginos în ultimii doi ani, în condiţiile în care volumul creditelor acordate populaţiei a scăzut constant. Se mai gândesc la un credit cei care lucrează în mediul privat şi nu au un alt împrumut.

Dificultăţile financiare ale clujenilor se resimt în problemele întâmpinate la rambursarea creditelor. Restanţele mai mari de 30 de zile acumulate atât de către persoanele fizice, cât şi de către agenţii economici la împrumuturile în lei au ajuns la sfârşitul anului trecut de 4 ori mai mari decât la începutul lui 2009. O creştere şi mai mare s-a înregistrat la creditele în valută: de la restanţe de 50 de milioane de lei în ianuarie 2009 s-a ajuns la 415 milioane la sfârşitul lui noiembrie 2010, ceea ce reprezintă o creştere de peste 8 ori.

Conform Băncii Naţionale a României (BNR), volumul creditelor în lei contractate de clujeni era în noiembrie de 2,6 miliarde de lei, iar cel al creditelor în valută, de 6 miliarde de lei. Uşoara creştere a volumului de credite a fost dublată de o creştere şi mai accentuată a întârzierilor la plata ratelor. Cele mai mari dificultăţi se înregistrează la împrumuturile în lei, unde restanţele reprezintă peste 10% din volumul creditelor, iar la valută procentajul ajungea la 6,8%. La finalul lui 2009 ponderea datoriilor la creditele în lei era de 6%, iar cea la creditele în valută, de 2,26%.

“Era normal ca pe sfârşit de an să asistăm la o creştere a restanţelor. În perioada de iarnă se majorează cheltuielile, creşte întreţinerea, priorităţile clienţilor sunt altele. În momentul de faţă oamenii sunt foarte atenţi la restanţe. Imediat ce au o problemă financiară vin, se interesează să vadă ce soluţii pot găsi, cum îşi pot refinanţa creditele”, a declarat Ionela Matei, director la CreditFin, broker de credite. La nivel naţional, la sfârşitul lui 2010 întârzierile la plata creditelor totalizau 16 miliarde de lei, ponderea restanţelor fiind în creştere de la 4,1% în 2009 la 8% în 2010.Cererea de împrumuturi a crescut, în ciuda restanţelor mari din piaţă. Cele mai solicitate sunt creditele de nevoi personale cu ipotecă şi împrumuturile pentru programul Prima Casă. Clienţii cu şansele cele mai mari la credite sunt în general angajaţii din mediul privat care nu deţin alte împrumuturi.

În ultima lună din 2010 cele mai mari probleme la rambursarea creditelor le-au avut clujenii care au contractat împrumuturi în franci elveţieni. Motivul a fost deprecierea leului în raport cu moneda elveţiană. Dacă la începutul anului trecut un franc era cotat la 2,6 lei, la 30 decembrie cotaţiile au atins 3,44 lei. Creditele în franci elveţieni au cunoscut o explozie pe piaţa internă la mijlocul lui 2008, clienţii fiind atraşi de dobânzile mai mici percepute la astfel de împrumuturi. De atunci moneda elveţiană s-a apreciat cu peste 60% în faţa leului, iar plata ratelor a devenit din ceea ce mai dificilă.

O altă problemă o reprezintă dificultatea refinanţării acestor credite. Specialiştii bancari atrag atenţia asupra faptului că din cauza aprecierii puternice a francului suma care trebuie restituită acum poate fi chiar mai mare decât la contractarea creditului, cu toate că s-au scurs ani întregi de plată a ratelor. “La sfârşitul anului am obţinut acordul pentru o refinanţare la un credit în franci elveţieni. Din cauza deprecierii leului suma a crescut însă cu aproape 3.000 de franci. Nu ştiu ce vor mai face”, a precizat Matei.


Comenteaza