Restricții la pescuitul în apele naturale din Cluj. Prohibiție de două luni

Restricții la pescuitul în apele naturale din Cluj. Prohibiție de două luni

Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA) va institui măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale.

Durata va fi de 60 de zile, în perioada 11 aprilie  –  9 iunie, iar în apele care constituie frontieră de stat, de 45 de zile, în perioada 26 aprilie – 9 iunie, cu excepțiile prevăzute în legislație.

Măsura a fost luată în conformitate cu ordinul comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministrului Mediului privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în 2019.

Printre zonele de interdicție se numără râul Prut, lacul de acumulare Stânca - Costești; zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic; fluviul Dunărea; apele de la frontiera cu Ucraina, inclusiv Golful Musura; complexul Razim – Sinoe și lacurile litorale.

Interdicții au fost fixate pentru speciile pietrar, fusar, ghiborţ de râu, cernuşcă, şalău vărgat, asprete, pecarină, guvid, zglăvoacă răsăriteană, lostriţă, mihalţ, caracudă, coregon, lipan, păstrăv de mare, sturioni.

Păstrăvul indigen, curcubeu și fântânel au restricții până la 30 aprilie și din 15 septembrie 2019 până în 30 aprilie 2020; racul de munte, până la 15 iunie și în perioada 15 octombrie - 31 decembrie; lipitorile medicinale, în perioada 1 iulie - 31 august. Pescuitul știucii și crapului în Delta Dunării se vor face cu anumite restricții legate de numărul capturilor și a greutății minime.   

În afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ sau sportiv va fi permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release) în zonele râul Someșul Cald de la limita zonei de protecție integrală a Parcului Natural Apuseni, până la confluența cu Lacul Beliș; valea Iadului de la Baraj Leșu - Stâna de Vale; Dâmbovița Superioară (Schit Dragoslavele - Baraj Pecineagu), Lac Pecineagu;  Vălsanul Mijlociu (Brădetu - Baraj Dobrogeanu), Geoagiu Superior (Izvoare până la Cheile Rămeț).

În Marea Neagră se interzic reținerea, deținerea și comercializarea rechinului, sturionilor, gobiidelor, delfinilor, iar pentru calcan perioada de prohibiție este 15 aprilie - 15 iunie. În schimb, capturarea rapanei este permisă tot timpul anului.

Scrumbia de Dunăre va fi interzisă la pescuit în faţa gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5 km în largul mării şi pe un coridor lat de 2 km socotit câte 1 km de o parte şi de alta a axului braţelor Sfântu Gheorghe şi Sulina, în fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române.

Pescuitul familial al scrumbiei se va admite doar cu maximum două setci în perioada 18 aprilie – 27 aprilie. În sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice (sânger, novac, cosaş) se pot reține în vederea valorificării.

Comenteaza