Revin la sentimente mai bune. Băncile reduc avansul la credite la 15%

Revin la sentimente mai bune. Băncile reduc avansul la credite la 15%
Cinci societăţi bancare din România practică acum acest avans, după valul de majorări operat la intrarea în vigoare a legii dării în plată.

Noul act normativ a determinat majorări de avans la aproape toate băncile, cu excepţia Libra Internet Bank (LIB) – care a rămas cu avansul de 15%, fără condiţii, însă acum tendinţa în piaţă este de scădere. 

După ce în ultimele luni trei bănci au revenit la avansul iniţial de 15%, cu anumite condiţii, acum Banca Transilvania (BT) Cluj a făcut acelaşi lucru, conform portalului de specialitate FinZoom. BT a scăzut avansul de la 20% la creditul imobiliar-ipotecar pentru achiziţia primului spaţiu locativ. 

Băncile la care se poate contracta un credit cu avans de 15% sunt BCR, BRD, CEC Bank, LIB şi BT. Avansul este în funcţie de localitatea în care este situat imobilul ipotecat şi perioada creditului.

La BCR trebuie îndeplinite următoarele condiţii: imobilul (imobilele) ce constituie garanţia creditului se află în oricare din cele 42 de localităţi, perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani, iar avansul este în funcţie de numărul de imobile aduse în garanţie
 
La BRD avansul este de 15% dacă se poate prezenta o garanţie suplimentară imobilului care face obiectul creditului. O situaţie similară este întâlnită şi la CEC Bank. Avansul de 15% necesar pentru un credit la LIB nu este condiţionat.
 
Sunt şi bănci care au venit imediat cu soluţii alternative pentru avans: practică avansul zero în situaţia în care garanţia este pusă şi pe un alt imobil (aflat sau nu în proprietatea solicitantului de credit). Împrumutul pentru locuinţă de la Leumi sau cel pentru investiţii imobiliare de la ING Bank pot fi o soluţie utilă dacă persoana respectivă nu dispune de acel avans.

Din luna mai, toţi cei care au probleme la rambursarea creditului ipotecar au posibilitatea să înceapă demersurile pentru darea în plată. Dacă sunt parcurse toate etapele impuse prin legea dării în plată, în termen de peste o lună de la notificarea băncii cei care au contractat un astfel de credit devin liberi de orice datorie către bancă.

Comenteaza